3°C
Mostar 7°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 6°C

14.12.2020 / 10:43 Obrazovanje - Objavljen poziv

Ekonomski fakultet UNZE: Poziv za upis prve generacije trećeg ciklusa studija

Ekonomski fakultet UNZE: Poziv za upis prve generacije trećeg ciklusa studija
Foto: Fena / Vijesti.ba
Na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Zenici objavljen je poziv za upis prve generacije trećeg ciklusa studija.

Studij je baziran na usvajanju savremenih naučnih i istraživačkih dostignuća iz oblasti biznisa i namijenjen je prvenstevno diplomiranim ekonomistima, ali i svim diplomiranim studentima ostalih srodnih fakulteta iz Bosne i Hercegovine i inostranstva, koji žele unaprijediti i poboljšati svoja znanja iz ekonomije.

Budući studenti trećeg ciklusa mogu izabrati jedan od dva modula - menadžment, te finansije i računovodstvo.

U uslovima savremenog poslovanja nameće se potreba školovanja stručnjaka iz različitih oblasti kao što su: menadžment, preduzetništvo, bankarstvo, marketing, računovodstvo, revizija, poslovne finansije, osiguranje, lјudski resursi, poslovna informatika, ekonomska analiza i politika, međunarodna ekonomija, itd. Uporedo sa time, Ekonomski fakultet je davao potrebna znanja za naučna istraživanja u raznim oblastima savremene ekonomske nauke.

Uvođenje trećeg ciklusa predstavlja složen proces koji zahtijeva sistematičan pristup kako bi ponudili nastavni program koji odgovara savremenim izazovima koje nameće privreda.

- Već nekoliko godina sistematično analiziramo iskustva drugih visokoškolskih ustanova koje imaju treći ciklus studija. Njihova iskustva značajno su doprinijela kreiranju atraktivnog nastavnog plana i programa koji predstavlja veliki iskorak za sticanje potrebnih znanja za naučna istraživanja u raznim oblastima savremene ekonomske nauke - izjavio je dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Zenici (UNZE) Alaudin Brkić.

Sa naučnim zvanjem doktora ekonomskih nauka, svršeni studenti bit će osposoblјeni za samostalni i timski naučnoistrživački rad u naučnoistraživačkim institutima, institucijama visokog obrazovanja, razvojnim centrima, institucijama i organizacijama vladinog i nevladinog sektora, međunarodnim projektnim timovima kao i u relanom finansijskom i nefinansijskom poslovnom sektoru. Također, bit će osposoblјeni da upravlјaju razvojnim projektnim timovima i da rukovode preduzećima i institucijama u svim sektorima.

Studij trećeg ciklusa studija Poslovna ekonomija na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Zenici sa specijalističkim znanjima iz užih naučnih oblasti - menadžment, marketing, finansije i računovodstvo i revizija organizuje se u trajanju od tri godine (šest semestara) po Bolonjskom sistemu 4+1+3. Kandidati pri upisu studija odlučuju o trećem obaveznom modularnom predmetu koji se izvodi u prvom semestru studija, a u zavisnosti od uže naučne oblasti koju kandidat želi izučavati, saopćio je Ekonomski fakultet UNZE.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo