9°C
Mostar 14°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

31.12.2020 / 18:00 BiH - Maestralna režija

Ličnost godine Vijesti.ba: Jasmila Žbanić

Ličnost godine Vijesti.ba: Jasmila Žbanić
Foto: Vijesti.ba
Izabrati ličnost godine u godini na izmaku, koja je obilježena pandemijom korona virusa u cijelom svijetu, iznimno je teško. Međutim, jedna osoba posebno se istakla.

Jasmila Žbanić zasluženo može ponijeti epitet osobe godine u izboru portala Vijesti.ba.
 
Jedna od najboljih rediteljica u ovom dijelu Evrope snimila je jedan od najvažnijih filmova u historiji bh. kinematografije - Quo vadis, Aida.
 
Sama ideja snimanja filma o najvećem zločinu na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata, srebreničkom genocidu, predstavlja izuzetan poduhvat. Jasmila je uspjela napraviti film koji je dobio najveće ocjene filmskih kritičara širom Evrope, ali i što je još važnije preživjelih žrtava Srebrenice.
 
Ona je potpuno empatijski uz maestralno režirane masovne scene zločina uspjela prikazati taj stravični zločin na jedan intimni egzistencijalistički način.
 
Jasmila Žbanić je još 2006. godine sjajnim filmom Grbavica, kojim je pobijedila na Berlinaleu, pokazala da ratnu bh. prošlost shvata na jedan potpuno drugačiji način od većine drugih autora.
 
“Da je ovdje riječ o nekoj drugoj, normalnijoj godini, film profila „Quo vadis, Aida“ bi svakako dobio više prilika za festivalsko prikazivanje, premda ni ovogodišnji „score“ nikako nije loš: premijera u glavnom natjecateljskom programu Venecije, festivalske projekcije u Torontu, Hamburgu i Tallinnu, te nagrade u Antalyi, El Gouni i Jerusalemu. Kritike koje dobiva na globalnom nivou uglavnom su pohvalne, a isto važi i za regionalni nivo”, napisao je Marko Stojiljković za njen film.
 
Snimiti jedan ovakav film, ne zahtijeva od redateljice samo znanje, već i hrabrost, jer još i prije nego je snimljen prvi kadar filma počelo je medijsko izvještavanje o tome kakav će film biti i hoće li prikazati genocid u Srebrenici na način kakvim ga vidi domaća, prije svega politička javnost.
 
Jasmila Žbanić je bez ikakve patetike istrpila sve pritiske i snimila briljantan film koji ostaje budućim generacijama na tlu Evrope da gledaju i znaju šta se zaista desilo u Srebrenici jula 1995. godine.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo