-1°C
Mostar 4°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

04.01.2021 / 13:40 Zanimljivosti - Historijski trenutak

Više od 200 radnika Googlea napravili sindikat

Više od 200 radnika Googlea napravili sindikat
Foto: Vijesti.ba
Više od 200 radnika kompanije Google u Sjedinjenim Američkim Državama formirali su sindikat, objavili su danas u autorskom tekstu u listu New York Times lideri sindikalne organizacije.

Radnički sindikat Alphabet želi da osigura da zaposleni rade za poštenu zaradu, bez straha od zlostavljanja, odmazde ili diskriminacije, navodi se u objavljenom tekstu.

Google za sada nije odgovorio na zahtjev agencije Reuters za komentar.

Većina zaposlenih koja je pristupila sindikatu radi u kancelarijama u San Franciscu, a jedan u Cambridgeu. Organizacija je otvorena za stalno zaposlene i za one koji rade na vremenski oročene ugovore.

"Ovo je historijski trenutak - prvi sindikat u jednoj velikoj tehnološkoj kompaniji sastavljen od radnika i za sve tehnološke radnike. Mi smo izabrani predstavnici, odlučivat ćemo demokratski, plaćat ćemo obaveze i imat ćemo obučene organizatore da bi svi zaposleni u Googleu znali da mogu da sarađuju sa nama ako žele da vide da njihova kompanija održava njihove vrijednosti", napisao je Dylan Baker, softverski inženjer u Googleu.

Sindikat je osnovalo 227 radnika ove korporacije i matične kompanije Alphabet. Oni će izdvajati jedan posto godišnje zarade za članarinu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo