0°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 2°C
Powered by Dark Sky

08.01.2021 / 18:02 Obrazovanje - Mostar

Upućena inicijativa da najbolji učenici i studenti ne plaćaju školarinu

Upućena inicijativa da najbolji učenici i studenti ne plaćaju školarinu
Foto: Vijesti.ba
Unija studenata Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru uputila je prema Senatu i Upravnom odboru Inicijativu o oslobađanju plaćanja upisnine i školarine za najbolje učenike i studente.

Inicijativa se odnosi na dobitnike priznanja "učenik generacije" koji bi prilikom upisa svoje prve godine na Univerzitetu "Džemal Bijedić" bili oslobođeni plaćanja upisnine i školarine u oba semestra tokom prve godine studija.

"Smatramo kako bi to bio dodatni podstrek i motiv za vrijedne učenike, brucoše, a Univerzitet bi dobio najbolju moguću promociju jer bi usvajanjem ove inicijative na pravi način vrednovali i cijenili trud, rad, zalaganje i ostvareni uspjeh", naveli su iz Unije studenata.

Drugi dio iste inicijative odnosi se na studente starijih, viših godina studija. Konkretan prijedlog jeste da se po jedan student sa svakog fakulteta i univerzitetskog studija s najvišim prosjekom ocjena u toku prethodne akademske godine oslobodi plaćanja školarine u oba semestra naredne akademske godine.

Konačnu rang listu nagrađenih, odnosno studenata oslobođenih plaćanja, prema ovom prijedlogu, usvajao bi Senat, po prijedlogu naučno-nastavnih vijeća.

U Uniji studenata smatraju kako je ovo dobra inicijativa i da je vrijeme da se najbolji među njima počnu istinski cijeniti, a njihov uspjeh, odricanje i dosadašnji trud na pravi način valorizovati.

Za usvajanje ove inicijative Unije studenata potrebna je podrška članova Senata Univerziteta i Upravnog odbora, navodi se u saopćenju.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo