1°C
Mostar 6°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

11.01.2021 / 17:04 BiH - Izjava za N1

Ćenan: Zbog brutalne krađe CIK treba ponovo prebrojati sve glasove u Mostaru

Ćenan: Zbog brutalne krađe CIK treba ponovo prebrojati sve glasove u Mostaru
Sedin Ćenan / Vijesti.ba
Dokazi o krađi glasova na lokalnim izborima u Mostaru sa birališta iz Drežnice, Dračevica i Brankovca tek su početak odmotavanja kriminalnog klupka.

Nema sumnje da će se “trend“ krađe preferencijalnih glasova u korist pojedinih kandidata nastaviti i na ostalim biračkim mjestima na kojima je CIK naredio ponovno brojanje.  A vrlo je vjerovatno i da će se kroz iste aktivnosti istaknuti još neka imena koja su brojači “preferirali“ tokom brojanja.

No, već sada, na tri pomenuta biračka mjesta vidljivo je da je nekim kandidatima na brojanju dopisano između 400 i 600 glasova. Ukoliko se takav trend nastavi, izvjesno je da će se raditi o hiljadama ukradenih glasova, a to znači da kandidati koji su krali neće ni ući u Gradsko vijeće. Ipak, to ne bi trebalo poremetiti pobjedu probosanskih stranaka koje su kroz "Koaliciju za Mostar" i Bh.blok osvojile 18 vijećničkih mandata, ali je moguće da će doći do promjena u personalnom rezultatu kako kandidata tako i stranaka.

Zbog svega navedenog CIK ima sasvim dovoljno razloga da naredi ponovno brojanje svih biračkih mjesta, odnosno glasova u Mostaru.

O ovoj temi je na N1 televiziji govorio i urednik portala Vijesti.ba Sedin Ćenan, te naveo da su ove manipulacije jedan od ključnih problema zbog kojeg građani ne izlaze na izbore.

- Ovo je, osim što je skandalozno, i za zatvora. Dokumenti koje smo vidjeli, pokazuju da su ljudi na nekim listama unutar svoje liste dobijali, odnosno ukrali po 150-200 preferencijalnih glasova. Nekima je i oduzimano. Međutim, ono što smo vidjeli kroz medije i društvene mreže jučer iz Mostara, krađa na preferencijalnim glasovima je zaista za zatvora. I govori nam još jednu stvar - da svi glasovi u Mostaru, nakon ovakvih dokaza, moraju biti ponovo prebrojani, kaže Ćenan za N1.

On je dodao da se u Mostaru pod hitno moraju uključiti istražni organi.

- Mi već imamo jedno biračko mjesto na kojem je bila očigledna krađa glasova. Zna se ko su bili predsjednici i članovi biračkih odbora. Policija već danas treba biti na njihovim vratima ili oni trebaju biti u policiji i dati svoje iskaze. Ako su radili svojevoljno, u što sumnjam, trebaju da odgovaraju. Ako su radili po nečijem nalogu, moraju reći po čijem. I tek nakon što sve te stvari riješimo, nakon što neko bude odgovarao za ove krađe, vratit ćemo povjerenje građanima u fer i poštene izbore, rekao je Ćenan.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo