7°C
Mostar 9°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

12.01.2021 / 01:00 Crna hronika - Zenica

Preminuo ugledni prof. Mahmut ef. Karalić

Preminuo ugledni prof. Mahmut ef. Karalić
Foto: Preporod

Nakon teške bolesti večeras je u Zenici preminuo Mahmut ef. Karalić.

Vijest o smrti Mahmut ef. Karalića objavljena je na njegovoj službenoj Facebook stranici.

Profesor Mahmut ef. Karalić je prevodilac El-Kutubu-s-sitteh, svih Šest vjerodostojnih hadiskih zbirki, koje je preveo u toku 19 godina rada. El-Kutubu-s-sitteh sadrže ukupno 32.401 hadis što su u konačnici desetine hiljada stranica prevoda.

Prof. Mahmut ef. Karalić rođen je 15. aprila 1950. godine u selu Radinovići kod Zenice. Osnovnu školu pohađao je u svom rodnom mjestu, nakon čega se upisuje u Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu.  

Poslije odsluženja vojnog roka, tri godine radi kao imam. 1974. godine odlazi u Saudijsku Arabiju gdje na Islamskom Univerzitetu u Medini, nakon učenja Arapskog jezika, upisuje Fakultet hadisa i hadiskih znanosti, na kome uspješno i u roku diplomira u prvoj generaciji ovog fakulteta 1980. godine.  

Od 1980. do 1985. godine radi kao vjersko-prosvjetni referent u Odboru Islamske zajednice u Sarajevu i ujedno vanredno predaje hadis u Gazi Husrev-begovoj medresi. Od 1985. do 1992. godine prelazi u Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu i u njoj, kao redovni profesor, predaje hadis, tefsir i imamet.

Od 5. maja 1992. godine uključuje se u odbranu zemlje kao pripadnik Armije BiH. Nosilac je i najvećeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan". Od 1997. godine radi kao vojni ataše za zemlje Golfa u Abu Dabiju, Ujedinjeni Arapski Emirati.

2000. godine je penzonisan i od tada se bavio naučnim radom iz oblasti hadisa i hadiskih znanosti.

Prof. Mahmut Karalić 2018. godine dobio je međunarodnu nagradu za prijevod i međunarodno razumijevanje Sheikh Hamad u kategoriji za dostignuće u prijevodu za prijevod sljedećih knjiga: Sahihul-Buhari (komplet 7 tomova), Džami’ Et-Tirmizi (komplet 7 tomova), te Sunen Ebu Davuda (komplet 7 tomova).

(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo