7°C
Mostar 9°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

12.01.2021 / 13:09 Magazin - Kreativno rješenje

Bečki Tickethon: Otvoren poziv za digitalna rješenja u javnom prijevozu

Bečki Tickethon: Otvoren poziv za digitalna rješenja u javnom prijevozu
Foto: Eurocomm-PR Sarajevo

U Beču više od 100 revizora Wiener Linien svakodnevno provjerava karte putnika. Putem međunarodnog hackathona pod nazivom "Vienna Tickethon", ovaj javni prevoznik je u potrazi za kreativnim rješenjima koja će omogućiti brže kontrole trenutno najpopularnijih digitalnih karata.

Registracije za takmičenje su otvorene do početka februara 2021. godine. 

Karte za javni prijevoz u Beču se izdaju u tri oblika, od papira, od plastike ili u digitalnom obliku na telefonima putem aplikacije "WienMobil". Iskustva su pokazala da je provjera digitalnih karata i do deset puta sporija od provjere tradicionalnih karata.

Putem "Vienna Tickethona" se traži rješenje koje će s jedne strane ubrzati proces kontrole, a s druge strane dodatno povećati zadovoljstvo putnika. Pobjednički tim će biti nagrađen sa 10.000 eura i ulaznicama za sljedeću Google I/O konferenciju za programere. 

Registracija za bečki Tickethon počela je 11. januara i trajati će do početka februara, a prototip rješenja je neophodno dostaviti najkasnije do marta 2021. Izazov je razviti rješenje za bržu provjeru digitalnih karata i to odmah nakon što putnik locira svoj telefon. Pri tome treba uzeti u obzir da revizori koriste android sisteme, dok putnici koriste različite telefone i sisteme te da rješenje mora biti u skladu sa opštom uredbom o zaštiti podataka (GDPR). 

Tokom hackathona će se održavati i različite web sesije, a učestvovati mogu svi zainteresovani studenti, diplomci i iskusni programeri, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo. (Vijesti.ba )

Izdvajamo