-2°C
Mostar 4°C
Tuzla 1°C
Banja Luka 2°C
Bihać 4°C
Powered by Dark Sky

12.01.2021 / 22:57 Auto - Njemački proizvođač automobila

Dvoznamenkasti pad VW-ove prodaje automobila u kriznoj 2020.

Dvoznamenkasti pad VW-ove prodaje automobila u kriznoj 2020.
Arhiv / Vijesti.ba
Njemački proizvođač automobila Volkswagen (VW) prodao je u kriznoj 2020. godini 15,1 posto manje putničkih vozila nego u godini ranije, pokazuje u utorak objavljeno izvješće.

U teškom tržišnom okruženju VW je kupcima diljem svijeta lani isporučio 5,32 milijuna vozila istoimenog brenda, gotovo milijun manje nego u 2019.

Najveći pad potražnje zabilježio je na matičnom zapadnoeuropskom tržištu, gdje mu je prodaja pala za 23,4 posto, prenosi Hina.

U Kini, gdje je pandemija uglavnom zauzdana, pad prodaje bio je znatno blaži i iznosio je 9,9 posto.

Raste potražnja za električnim i hibridnim vozilima

Ohrabrujuće vijesti dolaze iz segmenta električnih i hibridnih automobila za kojima potražnja sve više raste, kao što pokazuju i podaci drugih proizvođača.

VW-ove isporuke potpuno električnih vozila (BEV) lani su gotovo utrostručene, dok su isporuke svih kategorija električnih automobila, uključujući plug-in hibride, više nego udvostručene.

Kriza izazvana koronavirusom dovela je do pada prodaje u cijeloj automobilskoj industriji uslijed smanjene potražnje u uvjetima pojačane gospodarske neizvjesnosti.

Volkswagenova podružnica Audi odvojeno je u utorak izvijestila da je lani kupcima širom svijeta isporučila više od 1,69 milijuna vozila, što predstavlja pad od 8,3 posto u odnosu na godinu ranije.

U Kini joj je prodaja porasla oko pet posto, ali je ukupan godišnji rezultat pritisnula slaba potražnja u Europi i Sjedinjenim Državama, gdje su utjecaj pandemije na zdravlje ljudi i njezine posljedice u gospodarstvu dugotrajniji.

U posljednja tri mjeseca 2020. godine, Audi je isporučio više od pola milijuna automobila, premašivši prvi puta tu brojku u tromjesečnom razdoblju.

Među njemačkim proizvođačima luksuznih automobila, Audi je po broju prodanih automobila lani tako zauzeo treće mjesto, iza Daimlerovog Mercedes-Benza, s 2,16 milijuna prodanih automobila, i BMW-a, koji ih je prodao 2,03 milijuna, navodi agencija Dpa.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo