8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

13.01.2021 / 08:37 KORONAVIRUS - Unatoč manjku vakcina

Janša: Sustav raspodjele vakcina u EU dobar i ravnopravan

Janša: Sustav raspodjele vakcina u EU dobar i ravnopravan
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
Slovenski premijer Janez Janša kazao je u utorak da je sustav zajedničke nabave i distribucija cjepiva za države članice EU-a preko Europske komisije dobar i ravnopravan, makar on izaziva nezadovoljstvo u nekim državama, osobito većim, s obzirom na količine cjepiva koje su do sada dobile.

Članice su u prvim pošiljkama dobile jednak broj doza, pa je istu količinu dobila 80-milijunska Njemačka i 2-milijunska Slovenija, a i vremenske isporuke su usklađene za sve članice, što kod nekih izaziva nezadovoljstvo, kazao je Janša u razgovoru za Slovensku televiziju u utorak navečer.

Ocijenio je da bi, uz najave novih cjepiva i njihovo odobrenje u Europskoj uniji, Slovenija do svibnja ili lipnja mogla cijepiti 70 posto stanovništva, te da se ljudi trebaju do tada držati restrikcija i mjera kako se epidemiološka situacija ne bi pogoršala, barem dok se ne postigne veći stupanj procijepljenosti stanovništva, odnosno veći postotak imuniziranih.

Janša je rekao da su neke članice krenule i u bilateralne pregovore s proizvođačima cjepiva, što je upitno s obzirom na ograničenu proizvodnju i veliku potražnju, te da zna za neke države u Europi koje su naručile i cjepivo kineskih i ruskih tvrtki, ali da ne zna nijednu koja tim cjepivima stvarno cijepi stanovništvo.

Razlog je, kako je pojasnio, u mnogo većem povjerenju u cjepiva američkih i europskih tvrtki na koje se orijentirala Europska komisija, jer ona u proceduri odobrenja kineskih i ruskih regulatornih organa nisu prošla sve faze provjere, za razliku od cjepiva o kojima je pregovarala i za koje se odlučila Europska komisija.

Ta cjepiva, kako je dodao, prolaze dvostruku provjeru za upotrebu u Europskoj uniji, najprije Europske agencije za lijekove EMA, a onda i nacionalnih regulatora.

Zato se neke zemlje koje su razmišljale o kupnji drugih cjepiva iz Rusije i Kine sada radije odlučuju da nekoliko tjedana pričekaju na nove isporuke nego da koriste cjepiva u koja ne postoji takvo povjerenje ljudi, dodao je.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo