1°C
Mostar 8°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

13.01.2021 / 14:56 Svijet - Zbog velikog nevremena

Nekoliko hiljada domaćinstava u Švedskoj i Finskoj bez struje

Nekoliko hiljada domaćinstava u Švedskoj i Finskoj bez struje
Foto: Vijesti.ba

Više hiljada domaćinstava širom sjevera Švedske i juga Finske ostalo je danas bez električne energije nakon jakog snijega, a meteorolozi upozoravaju na veoma nisku temperaturu u narednim danima u regionu Baltika.

Finska medijska kuća JLE navodi da je na jugozapadu Finske skoro 4.000 domaćinstava ostalo bez električne energije i da vlasti upozoravaju da taj broj, vjerovatno, nije konačan.

Snijeg je prekrio jug Finske i službe su upozorile na loše uslove za vožnju na gotovo svim putevima na jugu i zapadu te zemlje.

Prema navodima meteorologa, snijeg će slabije padati i danas, ali će potom u narednim danima uslijediti veoma niska temperatura do minus 25 stepeni Celzijusovih na jugu i minus 40 stepeni Celzijusovih u regionu Arktika.

Švedska elektrodistribucija EON saopćila je da je blizu 3.000 kuća bez struje i da bi prekid mogao da potraje i duže od očekivanog jer je previše rizično slati radnike zbog veoma niske temperature.

Švedska meteorološka služba ističe da snijeg tokom protekla 24 sata pada neprestano na sjeveru te zemlje, ali da polako gubi na intenzitetu. Visina snježnog pokrivača na sjeveru Švedske je do 60 centimetara.

(Vijesti.ba / Srna)

Izdvajamo