14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

14.01.2021 / 10:06 KORONAVIRUS - Vlasti zabrinute

U Kini raste broj novozaraženih, preminula i prva osoba nakon osam mjeseci

U Kini raste broj novozaraženih, preminula i prva osoba nakon osam mjeseci
Foto: Arhiv
Kina ovih dana bilježi najveći skok novozaraženih nakon što se njihov broj skoro utrostručio u provinciji Heilongjiang. Vlasti dodatno zabrinjava činjenica da se desio i prvi smrtni slučaj nakon osam mjeseci.

Zabrinuti su i zdravstveni radnici s obzirom na to da se bliži Kineska nova godina koja je 12. februara, a za nju su karakteristična putovanja kako bi je svi sa porodicama proslavili.

Nacionalna zdravstvena komisija je saopćila da je danas zabilježeno 138 novih slučajeva koronavirusa, u poređenju sa srijedom, kada je bilo 115 i to je najveći skok od 5. marta, navodi Reuters.

Preminula je jedna osoba, što je prvi smrtni slučaj u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta još od polovine maja.

Tim stručnjaka Svjetske zdravstvene organizacije stigao je danas u kineski grad Wuhan, odakle je, kako se vjeruje, potekao koronavirusa krajem 2019. godine, kako bi istražio porijeklo pandemije, objavila je kineska državna televizija.

Tim će provesti oko mjesec dana u tom gradu, uključujući dvije sedmice u karantinu.

Peter Ben Embarek, vodeći stručnjak WHO-a za životinjske bolesti prenosive na druge vrste, predvodi tim od deset nezavisnih eksperata.

Vijetnamski biolog Hung Nguyen, koji je dio tima, rekao je da ne očekuje restrikcije u radu grupe u Kini.

Po okončanju karantina tim će provesti dvije sedmice ispitujući ljude iz istraživačkih instituta, bolnica i pijace morske hrane u Wuhanu gdje se, kako se vjeruje, pojavio novi patogen, dodao je Hung.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo