6°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 11°C
Bihać 7°C

14.01.2021 / 11:37 Svijet - Tvrdnje advokata

Navaljni povratkom u Rusiju rizikuje 3,5 godine zatvora

Navaljni povratkom u Rusiju rizikuje 3,5 godine zatvora
Aleksej Navaljni / Vijesti.ba
Kritičar Kremlja Aleksej Navaljni nalazi se na nacionalnoj listi potjernica zbog navodnog kršenja uslova uslovne zatvorske kazne i rizikuje kaznu zatvora od tri i po godine kada se ovaj vikend vrati u Rusiju, rekao je danas jedan od njegovih advokata.

Navaljni je jučer najavio da se planira vratiti u Rusiju u nedjelju, prvi put otkako je otrovan nervnim sredstvom novičok u avgustu 2020. godine, uprkos riziku da bude zatvoren po povratku iz Njemačke.

Kremlj negira umiješanost u njegovo trovanje, te navode da nema dokaza da je otrovan i da se može slobodno vratiti u Rusiju u bilo kojem trenutku.

Navaljni je jučer odbacio rastući popis pravnih prijetnji, nazvavši kaznene postupke protiv njega - od kojih su najmanje dva na čekanju - izmišljenima kako bi osujetili njegove političke ambicije.

Vadim Kobzev, jedan od Navaljnijevih advokata, rekao je danas za Reuters da je Navaljni sada stavljen na nacionalnu listu potjernica jer ga ruska zatvorska služba optužuje da im se nije prijavio krajem prošle godine u vezi s uslovnom kaznom zbog pronevjere koju je služio.

Navaljni je rekao da je prvobitni slučaj protiv njega izmišljen i da je u to vrijeme bio u Njemačkoj, dok se zbog svog trovanja liječio ambulantno, pa se nije mogao prijaviti. Iz zatvorske službe kažu da je otpušten iz berlinske bolnice u septembru i stoga se trebao vratiti u Moskvu i prijaviti im se.

- U teoriji ga mogu zadržati čim stigne (u Rusiju), ali u početku samo na 48 sati - rekao je Kobzev, dodavši da očekuje da će sud saslušati detalje slučaja u januaru.

U tom trenutku mogao bi naložiti da se njegova uslovna kazna pretvori u zatvorsku.


(Vijesti.ba / RSE)

Izdvajamo