10°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

14.01.2021 / 12:17 Ekonomija - Objavljeni podaci

I u najtežoj godini Porezna uprava FBiH naplatila preko 5 milijardi KM prihoda

Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine u protekloj godini naplatila je 5,14 milijardi KM javnih prihoda iz svoje nadležnosti.

Direktor Uprave Šerif Isović izjavio je na konferenciji za medije danas u Sarajevu da je u odnosu na godinu ranije zabilježen pad u naplati od 157 miliona KM ili 2,98 posto.

Precizirao je da je u strukturi javnih prihoda najviše naplaćeno doprinosa na plate u iznosu 3,64 milijarde KM, te poreza na dohodak i dobit u iznosu 355 miliona KM.

- Pad naplate doprinosa kojim se finansiraju penzije i zdravstvo je bio manji od jedan posto, što je uspjeh u ovakvom političkom i ekonomskom okruženju - rekao je Isović.

Istakao je da je najviše javnih prihoda naplaćeno na području Kantona Sarajevo gdje je u 2020. zabilježen pad od 3,2 posto, ali je u konačnici naplaćeno 1,94 milijarde KM.

Isović je naveo da taj kanton učestvuje sa 37,9 posto u ukupno naplaćenim javnim prihodima u FBiH, dok najmanje učestvuje Posavski kanton sa 0,97 posto.

- U Tuzlanskom kantonu u 2020. naplata je povećana za dva posto, zbog naplate određenih zaostalih obaveza, dok je najveći pad zabilježen u Zeničko-dobojskom i Hercegovačko-neretvanskom s nešto više od šest posto - pojasnio je Isović.

Naglasio je da je Uprava u 2020. izvršila više od 5.600 kontrola u kojima je otkriveno više od 183 miliona KM poreznih obaveza koje nisu plaćene, zbog čega su izrečene kazne u ukupnom iznosu od 5,97 miliona KM za 3.095 obveznika.

- Također, bili smo prinuđeni podnijeti 40 izvještaja o počinjenju krivičnog djela utaje poreza s procijenjenim vrijednosti utaje većom od 5,6 miliona KM - potcrtao je Isović.

Dodao je da je prispjeli dug po osnovu poreznih obaveza prešao tri milijarde KM, te da će taj dug bez određenih sistemskih rješenja neminovno rasti.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo