2°C
Mostar 11°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

15.01.2021 / 08:03 Politika - Dokazan kriminal

Novi rezultati CIK-a potvrdili brutalne krađe u Mostaru, promjene unutar lista

Novi rezultati CIK-a potvrdili brutalne krađe u Mostaru, promjene unutar lista
Foto: Vijesti.ba

Centralna izborna komisija BiH jučer je objavila izmijenjene rezultate za Mostar, nakon što je ponovo prebrojan dio biračkih mjesta.

Došlo je do promjene u području Stari grad, pa nakon će kandidat PMP-a u Gradsko vijeće umjesto kandidata sa liste "Koalicije za Mostar". Probosanske stranke zadržaće 18 osvojenih mandata, s tim da će 'Koalicija za Mostar' imati 11, a Bh. blok 7 vijećnika u novom Gradskom vijeću.

Ipak, najdrastičnije promjene desile su se u rezultatima kandidata unutar samih listi, iako je CIK ponovo prebrojao tek neznatan broj biračkih mjesta.

Novi rezultati koje je objavio CIK dokazali su da je nekim kandidatima nelegalno dopisivani od 600 do 1000 preferencijalnih glasova, pa su ti kandidati nakon prebrojavanja zabilježili pad od po nekoliko pozicija na listi.

S obzirom da je prebrojan manji broj biračkih mjesta, jasno je da bi nakon brojanja svih glasova rezultat nekih kandidata bio slabiji za dvije do tri hiljade glasova. S druge strane, nekim kandidatima unutar lista glasovi su ukradeni, odnosno oduzeti. Tako je kandidat 'Koalicije za Mostar' Sergej Šotrić nakon ponovnog brojanja za par stotina glasova povećao svoj rezultat.  Šotrić nije sam, CIK je dokazao da je unutar 'Koalicije' bio pokraden i nosilac liste dr. Zlatko Guzin, kojem se nakon ponovnog prebrojavanja rezultat poboljšao za još 500 glasova.

Sve navedeno upućuje na ozbiljne manipulacije u izbornom procesu i da CIK ne smije stati na ovome. Kao jedino pošteno rješenje nameće se to da CIK naredi ponovno brojanje svih biračkih mjesta i utvrdi stvarne preferencije građana Mostara.

Nakon 12 godina bezvlašća, to je najmanje što Mostar zaslužuje - vijećnike koji će biti izraz njihove volje.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo