-1°C
Mostar 4°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 2°C
Powered by Dark Sky

16.01.2021 / 09:44 Politika - Željko Bakalar

Predsjednik CIK-a: Ponovno brojanje svih glasova u Mostaru nije loša ideja

Predsjednik CIK-a: Ponovno brojanje svih glasova u Mostaru nije loša ideja
Foto: Vijesti.ba

Nakon što je su otkrivrnrbrojne nepravilnosti u dopisivanje glasova na pojedinim biračkim mjestima u Mostaru, sve glasnije se traži ponovno prebrojavanje svug glasova.

Predsjednik CIK-a Željko Bakalar je nakon donošenja odluke o izmjeni rezultata izbora u Mostaru kazao da su nakon naredbi datih Glavnom centru za brojanje pronađena velika odstupanja od onoga što je bilo upisano na obrascima na dosta biračkih mjesta i stvarnog stanja glasova koje su prebrajali, prenosi Klix.

"Smatram da moramo postupiti temeljem Izbornog zakona BiH i Tužilaštvu BiH, kao i Tužilaštvu HNK dostaviti sva saznanja koja smo utvrdili ponovnim brojanjem glasova uključujući i podatke o članovima biračkih odbora koji su bili uključeni na tim biračkim mjestima u rad, kako i promatrača pred kojim se sve to uspjelo desiti. S druge strane temeljem Izbornog zakona treba da pokrenemo i postupak odgovornosti administracije na biračkim mjestima na kojima su uočene takve nepravilnosti, pogotovo one koje su se odnosile na dopisivanje velikog broja glasova", kazao je Bakalar.

Dodao je kako nakon svega utvrđenog i žalbenih navoda koji dolaze CIK-u, ovo povjerenstvo treba da razmisli i o daljnjim postupanjima.


"Ja čak smatram da ne bi bilo bez pameti da se prebroje i druga redovna biračka mjesta s obzirom na to da je izborni proces u Mostaru, čini mi se kontaminiran i kompromitiran ovim što smo našli brojanjem na ovim biračkim mjestima do sada", kazao je predsjednik CIK-a.

Dodaje kako postoje zakonski rokovi i da će se o ovome ozbiljno razmisliti u CIK-u.(Vijesti.ba)

Izdvajamo