16°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

16.01.2021 / 19:08 KORONAVIRUS - Covid-19

Pfizer: Isporuke vakcina u EU kasnit će najviše sedam dana

Pfizer: Isporuke vakcina u EU kasnit će najviše sedam dana
Arhiv / Vijesti.ba
Američka tvrtka Pfizer, koja je u saradnji s njemačkim laboratorijem BioNTechom osmislila vakcinu protiv covida-19, u subotu je iznijela "plan" koji bi trebao omogućiti da se najavljeno kašnjenje isporuke vakcina ograniči na sedam dana.

“Pfizer i BioNTech razvili su plan koji će im omogućiti povećanje proizvodnih kapaciteta za Europu kao i isporuku znatno većeg broja doza vakcina u drugome tromjesečju”, stoji u zajedničkom saopćenju dviju tvrtki.

Zemlje EU-a koje su naručile vakcine Pfizer/BioNTech strahuju da bi isporuke doza mogle stizati sa zakašnjenjem od “tri do četiri tjedna”, prenosi Hina.

Predsjednica Europske komisije (EK) Ursula von der Leyen izjavila je u petak u Lisabonu da joj je Pfizer zajamčio da će na vrijeme dostaviti predviđene doze za prvo tromjesječje.

“Razgovarala sam s predsjednikom uprave Pfizera koji mi je potvrdio da će biti kašnjenja u isporuci, ali i da ćemo u prvom tromjesječju dobiti predviđenu količinu doza”, rekla je von der Leyen u petak na zajedničkoj konferenciji za novinare s portugalskim premijerom Antonio Costom.

Pfizer je priopćio da se “počevši od 25.januara vraćamo prvobitnom rasporedu isporuka za zemlje Europske unije, a od 15. februara povećat ćemo isporuku”, dodaje se u saopćenju.

“Da bismo ovo realizirali, moramo provesti određene izmjene u proizvodnom procesu”.

Američka grupa Pfizer i njemački BioNTech u petak su neočekivano upozorili da do početka februara zemljama članicama EU-a nisu u mogućnosti isporučiti ranije dogovorene tjedne količine vakcina.

Njemačka je spomenula da će se tempo isporuke ‘protegnuti’ na tri do četiri tjedna.

U najnovijem priopćenju za javnost Pfizer i BioNTech su izvijestili da će tvornica Puurs u kojoj se proizvodi vakcina “idući tjedan privremeno smanjiti količinu doza za isporuku”.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo