8°C
Mostar 10°C
Tuzla °C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

18.01.2021 / 13:09 Regija - Priznao istinu

Varadi: Istina je bolna, Kosovo više nije dio Srbije

Varadi: Istina je bolna, Kosovo više nije dio Srbije
Tibor Varadi / Vijesti.ba
Profesor međunarodnog prava akademik Tibor Varadi izjavio je da se Kosovo jeste bespravno otcijepilo, suprotno međunarodnom pravu, ali da isto tako ono trenutno nije dio Srbije, niti srpska administracija na KiM ima ovlaštenja.

Povodom izjave predsjednika Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU) Vladimira Kostića da Kosovo nije ni de fakto ni de jure dio Srbije, Varadi je za TV N1 objasnio da je Kostić rekao da „Kosovo u ovom času faktički nije naše i da bi trebalo krenuti od te činjenice i nešto učiniti”.

„Na Kosovu postoje veoma krupni problemi, Srbi na Kosovu, njihova prava i kulturni identitet – bilo bi potrebno tu nešto učiniti, ali nije lako. Ali reći za nekog da je izdajica, vrlo je lako, mnogo jednostavnije nego nešto učiniti za Srbe na Kosovu”, istakao je Varadi, prenio je Tanjug.

On je dodao da je u štampi pročitao mnogo iskrivljenih objašnjenja o tome šta je Kostić rekao i ocijenio da su „nespojive retoričke figure” koje neki zastupaju - „da je otcjepljenje Kosova suprotno međunarodnom pravu, a da ćemo ga istovremeno sačuvati”.

„Ne možemo sačuvati ono što je oteto”, smatra Varadi.

On je ukazao da je važno vidjeti šta je situacija i da tek ako se pođe od stvarnosti može nešto da se učini.

„Trebalo bi nekako da pođemo od istine. Ona može biti bolna i nepravedna, ali treba od nje da pođemo i učinimo nešto, a ima se šta učiniti, srpski živalj na Kosovu zaslužuje brigu”, rekao je Varadi.

Na pitanje da li je moguće da Kostić, kako su na protestu u nedjelju tražili pojedini građani, bude smijenjen sa čela Akademije, Varadi kaže da „ne vjeruje da tu postoji neka ozbiljna opasnost, a još manje razlog za Kostićevu smjenu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo