9°C
Mostar 15°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

18.01.2021 / 18:35 Svijet - VCI

Zdravstvene i tehnološke kompanije rade na digitalnoj evidenciji o vakcinaciji

Zdravstvene i tehnološke kompanije rade na digitalnoj evidenciji o vakcinaciji
Ilustracija

Velika koalicija zdravstvenih ustanova i tehnoloških kompanija ove je sedmice najavila stvaranje Inicijative za akreditaciju vakcinacije (VCI).

Cilj ovog projekta je omogućiti pojedincima digitalni pristup evidencijama o vakcinaciji na osnovu otvorenih, interoperabilnih standarda.

Trenutni sistem evidencije o vakcinaciji ne podržava lak pristup, kontrolu i dijeljenje provjerljivih evidencija o vakcinaciji. VCI je dizajniran da prevaziđe te prepreke, javio je Bloomberg.

Članovi koalicije VCI rade na omogućavanju digitalnog pristupa evidencijama o vakcinaciji koristeći otvorenu, interoperabilnu specifikaciju SMART zdravstvenih karata. Ovo je certifikat zasnovan na W3C provjerljivim vjerodajnicama i HL7 FHIR standardima.

Među članovima VCI koalicije su CARIN Alliance, Cerner, Change Healthcare, The Commons Project Foundation, Epic, Evernorth i Mayo Clinic. Uključeni su i Microsoft, MITER, Oracle, Safe Health i Salesforce.

Na ovaj način bi se olakšalo svim koji su dobili vakcinu da putuje jer će podaci biti vrlo lako dostupni na graničnim prelazima i aerodromima.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo