14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

19.01.2021 / 09:12 Muzika i Film - O ubistvu Arnele Đogić

Svjetska premijera filma 'Tako da ne ostane živa' Faruka Lončarevića u Trstu

Svjetska premijera filma 'Tako da ne ostane živa' Faruka Lončarevića u Trstu
Foto: Fena

Dugometražni igrani film "Tako da ne ostane živa" Faruka Lončarevića, o brutalnom ubistvu djevojke Arnele Đogić koje se prije skoro pet godina desio u okolini Olova, 23. januara će zabilježit svjetsku premijeru na Međunarodnom filmskom festivalu u Trstu.

Taj dugo očekivani film bit će prikazan u okviru takmičarskog programa.

Arnela Đogić imala je 24 godine kada su je bivši momak i njegov prijatelj pretukli, izboli nožem u vrat i bacili niz 70 metara visoke Čudanske krševe u kanjon rijeke Stupčanice. Zločin je šokirao cijelu BiH, a počinioci su osuđeni na po 40 godina zatvora.

Uloge u filmu ostvarili su Aida Bukva, Dino Sarija i Enes Kozličić, a urađen je u privatnoj produkciji, uz velike napore požrtvovane ekipe i podršku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, Općine Olovo i njenih građana.

Međunarodni filmski festival u Trstu postoji već 23 godine i jedan je od najprestižnijih festivala koji prikazuje filmove iz regije te centralne i istočne Evrope.

Nakon premijere, film "Tako da ne ostane živa" će biti prikazivan na mnogim svjetskim festivalima te će biti distribuiran u kinima širom BiH, saopćili su organizatori.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo