9°C
Mostar 14°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

19.01.2021 / 15:00 BiH - Odjeća, hrana, deke...

Merhamet migrantima u kampu Lipa podijelio pomoć vrijednu 30.000 KM

Delegacija HO “Merhamet” MDD, koju je predvodio predsjednik ove humanitarne organizacije Kenan Vrbanjac, posjetila je danas migrante u kampu “Lipa” u Bihaću.

“Merhamet” je migrantima uručio dio pomoći vrijedne preko 30.000 konvertibilnih maraka, a ostatak će ovoj populaciji dijeliti i narednih nekoliko dana.

Riječ je o ćebadima, donjem vešu, potkošuljama, čarapama, kišnim kabanicama, astro-folijama, kao i o obrocima koji sadrže hljeb, razne vrste konzervi, mlijeko, flaširanu vodu, sokove i hurme.
Ovaj kontingent pomoći obezbijedila je dugogodišnja “Merhametova” partnerska organizacija “Helping hand”, čije je sjedište u Sjedinjenim Američkim Državama.

Predsjednik “Merhameta” Kenan Vrbanjac izjavio je da je ova humanitarna organizacija, nakon najnovije eskalacije migrantskim krize u BiH, odnosno u Bihaću, do sada obezbijedila pomoć za imigrante u kampu “Lipa”, u vrijednosti većoj od 80.000 KM, dobrim dijelom u saradnji sa Islamskom zajednicom u BiH.

- Čim su se stvorili uslovi za to i nakon što su migranti, poslije višednevnog odbijanja hrane, odustali od takve vrste protesta, “Merhamet” je već bio na terenu. Naš Regionalni odbor u Bihaću, koji već tri godine pomaže imigrante u Unsko-sanskom kantonu, već je danima angažovan u kampu “Lipa” gdje migrantima, u koordinaciji sa Crvenim križem USK, dijeli doručak, i ostalu vrstu pomoći, zavisno od dogovora i rasporeda koji mu, zavisno od dana, pripada - kazao je Vrbanjac.

Početkom januara, Vrbanjac je u Bihaću održao sastanak sa predsjednikom Crvenog križa BiH Huseinom Kličićem, na kojem je dogovoren model saradnje ove dvije organizacije u pomaganju migrantima u kampu “Lipa”.

- “Merhamet”, kao najveća humanitarna organizacija u BiH, koja je najorganiziranija i ima najjaču infrastrukturu, ne može ostati po strani i ignorirati problem sa migrantskom krizom u našoj zemlji. Osim toga, toj nesretnoj populaciji, koja je uglavnom ne svojom voljom napustila svoje domove, potrebna je pomoć. Ne možemo te ljude ostaviti da gladuju i da se smrzavaju. Stoga će im “Merhamet” pomagati shodno svojim mogućnostima. Nažalost, do sada od države i IOM-a nismo imali nikakvu pomoć, iako smo se obraćali ovoj međunarodnoj organizaciji. Svu pomoć migrantima do sada smo obezbijedili iz naših ličnih resursa, ali i zahvaljujući našim partnerima i donatorima. “Merhamet” u svojih 30 kuhinja i njihovih punktova svakodnevno hrani 8.000 socijalno ugroženih građana i ne smijemo ugroziti njihovu egzistenciju, jer im je “Merhamet” jedino utočište - naglasio je Vrbanjac.

Podsjetimo, ranije je, na pomenutom sastanku u Bihaću, predsjednik “Crvenog križa” BiH Husein Kličić kazao da je “Merhametova” pomoć veoma dragocjena te da je “Merhamet”, pogotovo Regionalni odbor Bihać i njegov direktor Alen Prošić, mnogo pomogao “Crvenom križu” sve vrijeme migrantske krize u Unsko-sanskom kantonu, a koja traje već tri godine. 
Kenan Vrbanjac je istakao da je “Merhamet” od početka migrantske krize u BiH uključen u pomaganje ovoj populaciji.

- “Merhamet” je pripremom obroka, podjelom odjeće, obuće, ćebadi i higijenskih sredstava, pomagao migrantima u Unsko-sanskom kantonu, u Tuzli, Sarajevu i Mostaru. Prije toga, dok migrantski val još nije bio zahvatio našu zemlju, pomagali smo migrante u Srbiji, čak i u Hrvatskoj. Isto tako, “Merhamet” je šest godina zaredom pomagao migrante i sirijske izbjeglice na tursko-sirijskoj granici za koje je do sada dopremio oko 700.000 kilograma kurbanskog mesa. I dalje ćemo pomagati ovim unesrćenim ljudima koliko je to u našoj mogućnosti jer naša obaveza i naša misija je brinuti o čovjeku u nevolji - poručio je Vrbanjac.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo