16°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

19.01.2021 / 19:26 BiH - Saopćenje za javnost

Organizacija žena SDA zahtijeva rigoroznije kazne za počinitelje silovanja

Organizacija žena SDA zahtijeva rigoroznije kazne za počinitelje silovanja
Arhiv / Vijesti.ba
Ispovijest mlade glumice Milene Radulović i nekoliko djevojaka, među kojima su bile maloljetnice, o tome da ih je silovao poznati reditelj, scenarista i učitelj glume Miroslav Mika Aleksić (68) izazvala je zgražanje cjelokupne javnosti u Srbiji, ali i cijeloj regiji.

Vijest je izazvala burne reakcije istinskih zagovornika prava žena, te brojnih građana koji su, kroz oglašavanje na društvenim mrežama, najoštrije osudili seksualno nasilje u Srbiji, saopćeno je iz Organizacije žena Stranke demokratske akcije (SDA) Bosne i Hercegovine.

- Iskreno saosjećamo sa ženama koje su bile izložene seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju najgore vrste. Mišljenja smo da ovakve pojave zahtijevaju rigoroznije kazne za počinitelje, i veću odgovornost društvene zajednice na planu zaštite prava žena - saopćeno je.

Napominju da je upućen je poziv nadležnim organima i institucijama da primjene odgovarajuće zakonske propise i efikasne mehanizme, kako bi se ovakve pojave u budućnosti u potpunosti eliminirale.

Žene su, dodaju, oduvijek bile izložene raznim oblicima nasilja koje je, u manjoj ili većoj mjeri prisutno i danas u zemljama okruženja i u Bosni i Hercegovini.

- Ne treba nikad zaboraviti da su mnoge žene silovane tokom agresije na BiH, u periodu od 1992. do 1995. godine. Mišljenja smo da status svih žrtava seksualnog nasilja, bez obzira u kojem dijelu svijeta žive, treba biti na višem nivou, a počinitelji adekvatno kažnjeni - navodi se u saopćenju.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo