14°C
Mostar 17°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

19.01.2021 / 20:00 Ekonomija - Rastući izvoznik

Petina Konjičana radi u Igmanu: Šampion bh. privrede već 70 godina

Petina Konjičana radi u Igmanu: Šampion bh. privrede već 70 godina
Foto: Vijesti.ba
Još i prije nego je postavljen temeljac za ‘preduzeće opštedruštvenog značaja’ - „Igman“,  izvjestan broj stručnih kadrova - majstora, tehničara i inženjera, iz razvijenijih područja tadašnje Jugoslavije, upućeno je u Konjic sa zadatkom da ...

... pomogne u organiziranju i pokretanju namjenske industrije. Tako kompanija Igman iz Konjica svoju priču počinje prije 70 godina.

„Igman“ je u početku proizvodio isključivo za potrebe Jugoslovenske Narodne Armije, ali je već 1952. godine dio proizvodnje izvezao na inostrano tržište, i od tada je permanentno rastući izvoznik proizvoda namijenjenih odbrani.

- Kompanija je osnovana 1950. godine, tačnije prije 70 godina. Bavi se proizvodnjom municije raznih kalibara. Trenutno upošljavamo 1328 radnika. Proizvodnja je izvozno orjentisana gotovo 95 posto. Imamo svoje mjesto u svijetu i mislimo da smo visoko kotirani među pet u regiji. Planiramo zanoviti opremu koja je u dobrom stanju ali što se tiče godišta poprilično je stara. Planiramo proizvodnju novih kalibara - rekao je Đahid Muratbegović, direktor privrednog društva Igman Konjic.To bi značilo nove investicije i nova zapošljavanja. Svoju ulogu u tome imat će i Razvojna banka Federacije BiH koja je partner sa Igmanom od 2010. godine.

- Rado se sjećam 2010/11 kad smo dobili veliki kredit za jedan veliki izvozni posao i to je bio početak našeg velikog uspjeha. I danas smo u kreditnoj liniji koju se nadamo da ćemo uspješno realizovati, a razgovarali smo i o novim projektima tako da se nadamo da će nam Razvojna banka trebati ubuduće - kazao je Muratbegović.

- Igman je u novom investicionom ciklusu koji finansira Razvojna banka. Riječ je o impozantnoj kompaniji, lideru namjenske industrije u BiH, među pet u regiji koja prelazi promet preko 100 miliona konvertibilnih maraka, ima preko 1300 zaposlenih, kompaniji koja zadovoljava standarde NATO saveza i istočnih partnera Rusije. Jako smo zadovoljni odnosom koji smo uspostavili uz ove godine. Naš odnos na početku je bio u fazi povjerenje, a sada je to jedan viši nivo. Sada smo pravi partneri i uvijek ćemo biti tu da podržimo sve nove projekte koji su pred njima, a cijeneći dosadašnji angažman Igmana jer su napravili jedno profitabilno društvo. Vjerujemo da će kroz nove proizvodne linije i nove programe koje će Igman ponuditi Razvojna banka podržati to zbog samog rada Konjica, ovog dijela Hercegovine i Federacije BiH - kazao je dr. sc. Semir Fejzić, v.d. predsjednika Uprave Razvojne banke Federacije BiH.U Konjicu je poznata izreka da pola stanovništva radi u Igmanu, a druga polovica se hrani od Igmana, istakao je ovom prilikom Osman Ćatić, načelnik Općine Konjic.

- To je oduvijek bilo. Igman kao i Konjic uvijek je bio poznat po metalskoj industriji. Sam broj zaposlenih govori nam šta to znači za Konjic i BiH. Najveći procenat radno sposobnog stanovništva radi u ovoj firmi. Kad pogledamo ukupnu strukturu petina ih ovdje radi - dodao je Ćatić.(Vijesti.ba)

Izdvajamo