8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać °C

19.01.2021 / 20:28 Politika - Objasnio razlog

Mašić potvrdio: Podnio ostavku zbog loših rezultata SDP-a u KS

Mašić potvrdio: Podnio ostavku zbog loših rezultata SDP-a u KS
Damir Mašić / Vijesti.ba
Damir Mašić, zastupnik u Federalnom parlamentu, i sada već bivši predsjednik Kantonalnog odobra SDP-a oglasio se večeras i objasnio razloge ostavke na ovu poziciju.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

Poštovane građanke i građani,
dragi prijatelji,
kolegice i kolege iz SDP-a,
poštovani predstavnici medijskih kuća,

S obzirom da sam proteklih dana dobio dosta vaših dobronamjernih upita u vezi moje pozicije i angažmana u SDP-u BiH, ovim putem ću pokušati dati nekoliko pojašnjenja i pokušati odgovoriti na iste.

U posljednje vrijeme u javnosti su se počele širiti špekulacije o sukobima unutar i KO SDP-a u Sarajevu, ali i SDP-u. Najbolji način da se glasinama stane u kraj je da se iznese istina. Unutar KO SDP-a ne postoje sukobi ili frakcije, ali ono što postoji, i što SDP u potpunosti podržava i podstiče, su različita mišljenja koje članice i članovi slobodno iznose bez straha od odmazde ili sankcija.

Nakon što sam 3 godine vodio vjerovatno najsloženiju partijsku organizaciju, sarajevski kantonalni odbor, te obzirom da sam smatrao da je potrebno kadrovsko restruktuiranje u kantonalnoj organizaciji, predsjedniku Nikšiću sam u ljeto prošle godine ponudio ostavku na spomenutu dužnost. Nakon razgovora sa predsjednikom, dogovoreno je da sa pozicije odstupim nakon lokalnih izbora i formiranja Vlade Kantona Sarajevo, s obzirom da bi unutrašnje preslaganje uoči izbora moglo zakomplicirati pripreme za izbore i uspostavu nove kantonalne vlade.

Moje odstupanje sa pozicije predsjednika KO SDP BiH Sarajevo ni na koji način ne znači umanjenje mog partijskog i političkog angažmana. Naprotiv. Mi u SDP-u se istinski trudimo da ne budemo zarobljenici ličnih sujeta i da ne dozvolimo da lična funkcija bude iznad organizacije, a lični interes iznad općeg. Onih koji su se primarno vodili takvim principima danas uglavnom više nisu u SDP-u. SDP je bila i mora ostati partija u kojoj niko nije predodređen za određenu poziciju. Sasvim je logično i prirodno da nakon određenog vremena dođe do određenih promjena i da se uloge ljudi unutar SDP-a mijenjaju i prilagođavaju zajedničkom cilju, a ne obratno.

Nemam nikakvu dilemu da izborni rezultat koji smo ostvarili u Sarajevu ne zadovoljava ni moje lične želje i očekivanja, kao ni očekivanja naših građanki i građana. Jedan od razloga je i činjenica da u Kantonu Sarajevo, u većini opština među zajedničkim kandidatima “Četvorke” za načelnike, nismo imali one koji dolaze iz SDP-a, a koji bi neminovno poboljšali rezultat naših listi za opštinska vijeća. Tu smo svjesno podnijeli “žrtvu” zarad općeg interesa u Kantonu Sarajevo i pobjede “Četvorke”, koja bi bila nemoguća bez učešća, kako SDP-a tako i naših političkih partnera. Izvojevali smo pobjedu zajedničkih kandidata za načelnike u opštinama Centar, Novo Sarajevo, Stari Grad i Ilidža, kao i vijećničku većinu u istim, a SDP je imao čast da predloži Bogića Bogićevića za gradonačelnika Grada Sarajeva koji će uskoro biti i izabran na tu dužnost. Bez obzira na to, kao ozbiljan i odgovoran čovjek nemam namjeru umanjivati svoju odgovornost kao i nas koji smo prepoznati kao najistaknutiji kadrovi SDP-a, svi mi koji snosimo svoj dio odgovornosti za svoj doprinos ili pak nedostatak istog.

Posebno želim podcrtati da i dalje nedvosmisleno ostajem uz SDP i za SDP. Sada je vrijeme da se svi okupimo i zajednički podržimo i stavimo se na raspolaganje SDP-ovkama i SDP-ovcima koji će preuzeti vođenje organizacija, kako u Sarajevu, tako i u drugim sredinama u kojim će doći do kadrovskog restrukturiranja. Naša zajednička obaveza je da svojim primjerom pokažemo da su nam građani, njihovo mišljenje i njihovi interesi najvažniji. Nemam nikakvu sumnju da će pod novim okolnostima SDP BiH, kako u Sarajevu tako i u ostatku zemlje, ostvariti neophodan napredak i iskorak na Općim izborima 2022. godine.

Jedini preduslov za to je ukoliko ako se svi lično i kolektivno stavimo u funkciju jačanja socijaldemokratije i predanom radu na ispunjavanju opravdanih očekivanja naših sugrađanki i sugrađana. Svojim angažmanom kao šef kluba zastupnika SDP-a u Parlamentu FBiH, ali i angažmanom kolegica i kolega u klubu, nastavljamo još predanije i istrajnije raditi na tome, da zajedno sa partnerima koje okupljamo, nakon izbora 2022. proslavimo zajedničku izbornu pobjedu, ali i povratak SDP-a na poziciju najjače bosanskohercegovačke partije.

Želim se ovom prilikom posebno zahvaliti članicama i članovima SDP-a u Sarajevu, kao i članicama i članovima KO SDP BiH Sarajevo koji su mi dali povjerenje i koji su me dva puta izabrali za predsjednika. Zahvaljujem im se na saradnji i podršci u radu. Iako je ovaj posao podrazumijevao brojne, često i ne baš jednostavne obaveze koju sama po sebi ova dužnost nosi, odgovornost za pojave i odluke na koje lično niste mogli uticati, bila mi je čast i zadovoljstvo da vodim KO SDP Sarajevo. Kao i uvijek do sada i dalje ostajem potpuno posvećen zajedničkom radu u SDP-u u interesu svih građanki i građana. Svoje vrijeme i snagu ću dodatno fokusirati na parlamentarni rad Kluba SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, ali i biti na raspolaganju svojim kolegicama i kolegama u radu na jačanju SDP-a, kako u Sarajevu tako i u ostatku naše države.

Ono što je najvažnije je da smo u SDP-u ozbiljno shvatili poruku birača na lokalnim izborima i da ćemo dati sve od sebe da ispunimo opravdana očekivanja naših građanki i građana.

Sve vas srdačno pozdravljam , želim vam prije svega dobro zdravlje i radujem se nastavku zajedničkog rada, navodi Mašić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo