10°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 12°C
Bihać 11°C
Powered by Dark Sky

21.01.2021 / 17:14 BiH - Selmo Cikotić

Osobi koja je uzrokovala nered u Blažuju izrečena mjera protjerivanja

Osobi koja je uzrokovala nered u Blažuju izrečena mjera protjerivanja
Selmo Cikotić / Vijesti.ba
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić kazao je danas kako je sinoćnji incident u migrantskom kampu “Blažuj” kod Sarajeva inicirala jedna osoba (migrant), provocirajući na vjerskoj osnovi druge migrante smještene u tom kampu.

- Prema informacijama kojima raspolažemo, jedna osoba porijeklom iz Irana je na vjerskoj osnovi provocirala druge pripadnike Privremenog prihvatnog centra u Blažuju, uglavnom s prostora Pakistana i Afganistana – kazao je Cikotić, odgovarajući na novinarski upit u vezi s tim nemilim događajem.

Dodao je kako je došlo do sukoba, odnosno do pokušaja da to oni međusobno riješe, a da je intervenirala i Služba za poslove sa strancima, kao i djelatnici IOM-a, te da se u odgovor na novonastalu situaciju uključila Jedinica za podršku MUP-a KS, kao i pripadnici tog ministarstva.

Podsjetio je kako je u tom sukobu nekoliko policajaca i djelatnika IOM-a, kao i veći broj migranata povrijeđen.

- Zasad imamo informaciju da je osoba koja je proizvela kompletan nered već pod nadzorom u Imigracijskom centru u Istočnom Sarajevu te da joj je izrečena mjera protjerivanja iz BiH - kazao je Cikotić, navodeći kako nadležni organi nastavljaju dalje istražne radnje.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo