9°C
Mostar 15°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

21.01.2021 / 23:26 KORONAVIRUS - Video samit

Lideri EU razmatraju nove načine za suzbijanje različitih sojeva koronavirusa

Lideri EU razmatraju nove načine za suzbijanje različitih sojeva koronavirusa
Foto: AFP - Vijesti.ba

Lideri Evropske unije na video samitu razmatraju nove načine za suzbijanje različitih sojeva koronavirusa, dok stručnjaci upozoravaju da je potrebna hitna akcija za sprečavanje novog talasa masovnog oboljevanja i smrtnih ishoda.

 

Zabrinuti da sledi novi skok broja umrlih od posledica infekcije, lideri su diskutovali o dodatnim ograničenjima prelaska granica, boljem praćenju mutacija virusa i unapređenju koordinacije mera zabrane kretanja unutar Unije.

Jednoglasno su postigli dogovor o zajedničkom okviru za korišćenje brzih antigenskih testova i uzajamnom priznavanju rezultata PCR testova na celoj teritoriji EU, u pokušaju da olakšaju prelazak granica, praćenje virusa i lečenje obolelih.

Ta odluka je važna jer nisu sve države priznavale rezultate testova iz drugih članica bloka, a za ulazak u većinu njih potreban je negativan test na koronavirus.

Pitanje koordinacije mjera zabrane kretanja djeluje zahtjevnije, uz brojne različite inicijative država članica.

Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je da će u slučaju izostanka koordinacije možda biti potrebne nove provjere na granicama.

Belgija je najavila da će predložiti privremenu zabranu svih putovanja između država članica koja nisu nužna, najmanje do kraja februara.

Direktorica Evropskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) Andrea Amon rekla je da će „sve veći broj infekcija voditi većem broju hospitalizovanih i umrlih u svim starosnim grupama, naročito među starijima“.

Od početka pandemije od posljedica koronavirusa je umrlo oko 400.000 državljana EU.

U studiji objavljenoj pred početak samita, ECDC je upozorio na povećanu opasnost od novih varijanti virusa, nalik onima koje su se pojavile u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi.

Među mjerama koje ECDC predlaže je i zabrana putovanja koja nisu neophodna i ubrzanje procesa vakcinacije.

Ali pošto EU ne očekuje masovnu distribuciju vakcina prije aprila, lideri u međuvremenu treba da pronađu efikasne načine da spriječe širenje novih sojeva virusa.

Evropska komisija vjeruje da je od ključne važnosti bolje praćenje mutacija virusa sekvenciranjem genoma, uz povećanje korištenja brzih antigenskih testova.


(Vijesti.ba / Beta)

Izdvajamo