8°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

22.01.2021 / 13:26 BiH - Dugogodišnji problem

Kantonalni i Općinski sud u Sarajevu uskoro u zgradi KPZ 'Miljacka'

Kantonalni i Općinski sud u Sarajevu uskoro u zgradi KPZ 'Miljacka'
Foto: Arhiv / Vijesti.ba
Obnovom i prenamjenom Kazneno popravnog zavoda „Miljacka“ bit će riješen dugogodišnji problem prostornih kapaciteta Kantonalnog i Općinskog suda u Sarajevu, a bit će osigurane i dodatne prostorije za sudsku policiju, čime će biti stvoreni ...

... bolji uslovi rada i sudova i sudske policije, saopćeno je iz Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSVBiH).

Kako se navodi, tokom ove godine počet će izrada projektne dokumentacije za obnovu i prenamjenu prostora, koja je preduslov za početak radova.

Projektnom dokumentacijom bit će predviđen budući izgled i namjena prostora, nakon čega će uslijediti i sve druge potrebne pripreme za sam proces obnove prostora.

- Izrada projektne dokumentacije bit će realizovana u okviru Projekta 'Unapređenje kvalitete pravosuđa', u dijelu koji se odnosi na modernizaciju i rekonstrukciju zgrada pravosudnih institucija, a koji realizuje Sekretarijat VSTV-a BiH uz finansijsku podršku Vlade Kraljevine Norveške, dok je planirano da radove finansira Delegacija Evropske unije u BiH, putem programa pretpristupne pomoći - IPA - navodi se u saopćenju.

Iz VSTV-a nadalje navode, da će novi prostorni kapaciteti značiti i bolje uslove za rad, "što će se direktno odraziti na brže rješavanje predmeta, smanjenje broja neriješenih predmeta te veću dostuponst i kvalitet rada ovih institucija".

- Da bi se pristupilo osiguravanju adekvatnog prostora za rad ove dvije pravosudne institucije, prvenstveno je bilo neophodno osigurati novi prostor za smještaj svih zatvorskih kapaciteta koji su smješteni u ovoj zgradi, a potom pristupiti procesu osiguravanja i svih pripremnih radnji za početak rada na projektnoj dokumentaciji - navodi se.

Iz VSTV-a podsjećaju da je osiguravanje prostornih kapaciteta za rad pravosudnih institucija, jedan je od osnovnih uslova u osiguravanju funkcionalnosti i efikasnosti pravosudnog sistema, "zbog čega VSTV BiH, uz podršku Vlade Norveške, već niz godina intenzivno radi na unaprjeđenju uslova rada pravosudnih institucija u cijeloj BiH kroz izradu projektne dokumentacije ali i osiguravanje sredstava za njihovu obnovu i opremanje".

- Rezultat te saradnje su obnovljene i izgrađene zgrade  pravosudnih institucija u Istočnom Sarajevu, Modriči, Prijedoru, Mostaru, Olovu, Čapljini, Novom Travniku, Zvorniku i Kaknju - navodi se u saopćenju.

VSTVBiH smatra da se stvaranjem adekvatnih uslova rada, pravi značajan iskorak u kreiranju ambijenta u kojem će pravosudne institucije građanima, odnosno korisnicima sudskih usluga, pružati kvalitetnije i brže usluge.

- S druge strane, na ovaj način bit će prevaziđen dugogodišnji sigurnosni izazov, obzirom da se zgrada u kojoj je trenutno smješten zatvor, nalazi u samom centru grada. Bit će kreirani i uslovi za smještaj pritvorenika i zatvorenika, koji su u skladu sa svim propisanim standardima - navode iz VSTV-a.

Istovremeno, podsjećaju da je inicijativu za  obnovu zgrade KPZ „Miljacka“, koju će koristiti sudovi i sudska policija, pokrenuo Sekretarijat VSTV-a BiH uz podršku Vlade Norveške, koja je dugogodišnji partner bh. pravosuđa, te da je cijeli proces podržalo Federalno ministarstvo pravde, koje paralelno provodi aktivnosti na izradi projektne dokumentacije za izgradnju zatvorskog kompleksa na Igmanu, u koji će biti izmješten KPZ Miljacka.

- Predstavnici VSTV-a BiH održali su i koordinacijski sastanak s predstavnicima Delegacije Europske unije, Kantonalnog suda u Sarajevu, Općinskog suda u Sarajevu, Sudske policije i Federalnog ministarstva pravde na kojem je predstavljeno projektno rješenje organizacije i buduće raspodjele prostora KPZ 'Miljacka' u kojem će biti smješteni Kantonalni sud u Sarajevu, Općinski sud u Sarajevu i Sudska policija - saopćeno je.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo