18°C
Mostar 20°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 23°C
Bihać 15°C

22.01.2021 / 18:59 Kultura - Mostar

U subotu se navršava 50 godina od prvog susreta bh. lutkara

U subotu se navršava 50 godina od prvog susreta bh. lutkara
Foto: FENA

U subotu, 23. januara navršava se punih 50 godina od Prvog susreta pozorišta lutaka Bosne i Hercegovine, koji je održan u Mostaru, u Pozorištu lutaka.

Kasnije se ta smotra selila u više bosanskohercegovačkih gradova, da bi se konačno skrasila u Bugojnu, gdje je doživjela svoju potpunu afirmaciju i najbolje godine, priopćeno je iz Pozorišta lutaka Mostar.

Na Prvom susretu lutkara u Mostaru, te davne 1971. godine, Pozorište lutaka izvelo je predstavu "Vragov most", prema tekstu češke spisateljice Milene Markove, u režiji Zdenjeka J. Viskočila, sa scenografskim rješenjima Vaclava Havlika i kreacijom lutaka Jarmile Fenclove. Tadašnja teatarska kritika tu predstavu češkog autorskog tima označila je kao "umjetničko remek-djelo".

Nakon zadnjeg rata susreti bh. lutkara ponovno su zaživjela, u početku smanjenim intenzitetom, da bi se posljednjih godina festival potpuno profilirao i uspio obnoviti bijenale najboljih lutkarskih predstava regije.

Pedeset posljednjih godina ta teatarska smotra učinila je mnogo na podizanju kvaliteta lutkarske produkcije, a Pozorište lutaka u Mostaru na bugojanskom festivalu za sve to vrijeme ostvarivalo je svoje najveće uspjehe.

Ovih dana Pozorište lutaka Mostar, baš na godišnjicu Prvog susreta BH lutkara, počinje s pripremama svoje nove premijerne predstave, prema nagrađivanom tekstu Selme Parisi "Dječak koji je sanjao more", u režiji poznatog glumca i redatelja Zijaha Sokolovića.

Scenografiju su osmislili akademska umjetnica Tajma Guzin i video animator Nikola Galić. Autor scenske muzike je Atilla Aksoj, kostimografkinja je Lejla Hodžić iz Sarajeva, a lutke za ovu predstavu je kreirala i izradila Luči Vidanović iz Rijeke.

Glumačka priprema i prve probe već su počeli, a premijera predstave "Dječak koji je sanjao more" očekuje se u veljači.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo