15°C
Mostar 17°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 15°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

22.01.2021 / 19:26 Politika - Sastanak u Predsjedništvu BiH

Ambasadori država EU u BiH: Riješiti migrantsku krizu

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine sastali su se danas s ambasadorima zemalja članica Evropske unije, s kojima su, između ostalog, razgovarali i o migrantskoj krizi u BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović primili su danas ambasadore zemalja članica EU u BiH.

Članovi Predsjedništva BiH su ponovili opredjeljenje za punopravno članstvo u EU i provedbu reformi u procesu evropskih integracija, te u realizaciji 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja EK. Ambasadori EU su pozdravili vidan napredak u ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja EK uz izražene potrebe koordinacije nadležnih institucija sa svih nivoa vlasti u BiH u daljnjoj provedbi prioriteta.

Razgovarajući o pitanju migracija i pojačanim migracijskim pritiskom s kojim se suočava BiH, izražena je potreba da se urade dodatni napori kako bi se riješio humanitarni aspekt krize. Svi nadležni nivoi vlasti u BiH su pozvani na saradnju i koordinaciju u rješavanju teške humanitarne situacije i uz nastavak podrške i pomoći od strane EU i međunarodnih organizacija radi se na osiguranju boljih uslova za prihvat migranata.

Pored šefa Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH ambasadora Johanna Sattlera, sastanku su prisustvovali ambasadori i predstavnici zemalja članica EU u Bosni i Hercegovini; Austrije, Češke, Španjolske, Mađarske, Holandije, Belgije, Bugarske, Francuske, Poljske, Njemačke, Slovenije, Italije, Švedske, Slovačke, Hrvatske i Rumunije te novi komandant misije EUFOR-a u BiH.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo