5°C
Mostar 8°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 6°C
Bihać 3°C

23.01.2021 / 13:14 Svijet - Napad na logor

Ugandski vojnici ubili 189 pripadnika al Shabaaba u Somaliji

Ugandski vojnici ubili 189 pripadnika al Shabaaba u Somaliji
Ilustracija

Ugandski vojnici, u sastavu mirovnih snaga u Somaliji, ubili su 189 pripadnika militantne grupe al Shabaab povezane s Al Kaidom u napadu na jedan od njihovih logora, saopćila je ugandska vojska.

Ugandski vojnici dio su mirovne misije Afričke unije u Somaliji čiji je cilj pružiti podršku centralnoj vladi i zaustaviti napore al Shabaaba na njenom svrgavanju.

Ugandske Narodne demokratske snage (UPDF) navode u saopćenju da su njihovi vojnici u petak napali skrovišta al Shabaaba u selima Sigaale, Adimole i Kayitoy, više od  100 kilometara jugozapadno od prijestonce Mogadishua.

- U našim akcijama izbačeno je van stroja 189 boraca povezanih s Al Kaidom i uništena je brojna vojna oprema korištena u terorističkim napadima – saopćeno je iz UPDF-a.         

Nije bilo komentara iz al Shabaaba na napad ugandske vojske.

Grupa, koja ima za cilj svrgnuti somalsku vladu i nametnuti svoje radikalno tumačenje islamskog prava – kontrolira veći dio južno-centralne Somalije od 2001. kada su je trupe Afričke unije protjerale iz Mogadishua.

Uprkos teritorijalnim gubicima, al Shabaab još izvodi bombaške i napade iz vatrenog oružja, često javljajući o mnogo višem broju žrtava napada nego što navode vladini zvaničnici, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo