15°C
Mostar 17°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 15°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

23.01.2021 / 14:48 BiH - Sarajevo

Delić najavio podršku organizaciji 53. EFNS-a

Delić najavio podršku organizaciji 53. EFNS-a
Foto: FENA

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić najavio je podršku organizaciji 53. Evropskog šumarskog takmičenja u nordijskim disciplinama (EFNS), koje će biti održano narednog mjeseca na nordijskim stazama Velikog polja na planini Igman kod Sarajeva.

Podrška takmičenju čiji će domaćini biti Sarajevo i Igman najavljena je u petak na sastanku Delića s predstavnicima Organizacionog odbora koji su naglasili da EFNS ima tradiciju dužu od 50 godina.

- Projekt organizacije 53. EFNS-a bit će podržan od Vlade Kantona Sarajevo kao manifestacija od javnog interesa za Kanton i državu Bosnu i Hercegovinu - istaknuo je Delić.

Jedan od ciljeva projekta jeste vraćanje olimpijskog sjaja Igmanu izgrađenom infrastrukturom za potrebe EFNS-a, tj. olimpijskih disciplina biatlona i skijaškog trčanja.

- Namjera nam je da naš Igman ponovno postane prepoznatljiv kao jedan od najmodernijih olimpijskih sportskih centara ove namjene, na kojem bi se nakon ovog sportskog događaja organizirala međunarodna i domaća takmičenja te podstakao razvoj ovih zimskih sportova - naveo je Delić.

Na sastanku je rečeno da se značaj održavanja EFNS-a na Igmanu ogleda i u promociji zimske turističke ponude u Kantonu Sarajevo, ali i u direktnoj koristi za turistički sektor zbog najavljenog sigurnog dolaska više od 1.000 turista, sportista i drugih učesnika ove sedmodnevne sportske manifestacije.

Delić je najavio da će Ministarstvo privrede biti na raspolaganje organizatorima u punom kapacitetu te ih obavijestio da je novac za podršku organizaciji događaja planiran u budžetskim stavkama za 2021. godinu, saopćeno je iz Press službe KS.  

Takmičenje EFNS prvi put je održano 1969. godine u Todtnau - Shwarzwaldu u Njemačkoj.

Okuplja oko 1.000 učesnika, a osim sportskog dijela, organizatori prirede stručne seminare i stručno- turističke ekskurzije, kao i posjete kulturno-historijskim znamenitostima zemlje i grada domaćina.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo