9°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

23.01.2021 / 16:04 Kultura - Autorice Milene Jukić Bandić

Svijet dječje knjige bogatiji za 'Umišljenu bubamaru'

Svijet dječje knjige bogatiji za 'Umišljenu bubamaru'
Foto: FENA
Svijet dječje knjige postao je bogatiji za još jedan novi naslov - slikovnicu pod nazivom "Umišljena bubamara", autorice Milene Jukić Bandić.

- "Umišljena bubamara" topla je i edukativna priča s lijepom i plemenitom porukom koja promiče prihvaćanje drugačijih te slavi ljepotu srca i duha. Kroz jednostavan tekst, pisan djeci, ona progovara o kompleksnoj problematici međuljudskih odnosa prerušenoj u lik bubamare i ostalih stanovnika livade. Radnja priče smještena je u bajkovit zeleni svijet te je stoga vrlo bliska mladom čitatelju - kazala je autorica u izjavi za Fenu.

Tijek priče vjerno prate radovi poznate ilustratorice Marsele Hajdinjak koja je svojim briljantnim ilustracijama ovu slikovnicu učinila neodoljivom.

Slikovnica je nedavno izišla iz tiska, u nakladi Lijepa riječ, Tuzla.

Milena Jukić Bandić rođena je 1981. godine u Imotskom gdje je završila osnovnu i srednju školu. Na Filozofskom fakultetu u Splitu 2005. je završila studij razredne nastave i hrvatskog jezika, a 2014. godine je diplomirala bibliotekarstvo na Filozofskom fakultetu u Mostaru. Radila je kao učiteljica razredne nastave, a danas je na mjestu knjižničara u jednoj mostraskoj osnovnoj školi.

Autorica je 2014. godine u Zagrebu objavila svoju prvu slikovnicu "Pustolovina pšeničnog zrna". Uslijedila je slikovnica "Marta i Fran u oblacima", koja je na dodjeli nagrada "Ovca u kutiji" na Interliberu uvrštena među pet najboljih hrvatskih slikovnica za 2017. godinu, zatim je napisala dvojezičnu slikovnicu "Čarobna plesačica/ Magical Dancer" koju je objavljena je svrhu pomoći djevojčici Ani Riti Puljić.

Zbirku pjesama i kratkih priča "Nebeski letači" objavila je, u znak sjećanja na tragično preminule učenike, a edukativnu slikovnicu "Panonsko ljeto" objavila je u listopadu 2019. godine. U ožujku 2020. godine objavljivala je slikovnicu "Marta i Fran na vilinskom tragu", koja je ujedno i druga iz serije slikovnica o Marti i Franu, a iste godine objavila je i trojezičnu slikovnicu "Mali pobjednik/The Little Winner/Mshindi" koja je plod suradnje s Humanitarnom udrugom Kolajna ljubavi.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo