0°C
Mostar 6°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 4°C
Bihać 0°C

24.01.2021 / 08:17 Svijet - State Department

SAD pozvale Kinu: Prestanite s pritiskom na Tajvan

SAD pozvale Kinu: Prestanite s pritiskom na Tajvan
Joe Biden / Vijesti.ba
Američki State Department pozvao je Kinu da prestane vršiti pritisak na Tajvan, nakon što je otočno ministarstvo obrane izvijetilo da su kineski bombarderi i mlažnjaci ušli u jugozapadni kut njihova identifikacijskoga područja protuzračne obrane.

"Pozivamo Peking da prestane s vojnim, diplomatskim i gospodarskim pritiskom na Tajvan i umjesto toga sudjeluje u važnom dijalogu s tajvanskim demokratski izabranim predstavnicima", poručio je glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

Tajvan pozvan na inauguraciju

Podsjetimo, tajvanska veleposlanica u SAD-u formalno je pozvana na inauguraciju predsjednika Joea Bidena u onome što je Taipei u četvrtak nazvao presedanom, otkad je Washington 1979. godine umjesto Tajvana odabrao priznati Peking.

Hsiao Bi-khim, izaslanica Taipeija, poslala je svoj video na inauguraciju u srijedu, rekavši da je "počašćena što može predstavljati svoje ljude i vladu Tajvana na inauguraciji predsjednika Bidena i potpredsjednice Harris."

"Demokracija je naš zajednički jezik i sloboda naša zajednička svrha", dodala je.

Ministar vanjskih poslova Taipeija rekao je da je ovo prvi put desetljećima da je tajvansko izaslanstvo "formalno pozvano" od strane organizacijskog odbora za inauguraciju.

Vodeća Demokratska stranka opisala je ovo kao "novi korak u 42 godine".

Tajvan se razdvojio od Kine krajem građanskog rata 1949. godine. Njihova 23 milijuna ljudi žive pod stalnom prijetnjom kineske invazije, čiji čelnici tajvanski teritorij vide kao svoj te su obećali da će ga jedan dan i pripojiti.

Peking se protivi bilo kakvim službenim kontaktima s Tajvanom te pokušava otok držati diplomatski izoliranim.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo