9°C
Mostar 14°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

24.01.2021 / 20:55 Svijet - Talin

Estonija dobija prvu premijerku poslije dogovora dvije najveće stranke

Estonija dobija prvu premijerku poslije dogovora dvije najveće stranke
Foto: Vijesti.ba

Dvije najveće političke stranke u Estoniji postigle su danas dogovor o novoj Vladi koju će voditi Kaja Kalas, prva premijerka u historiji te baltičke zemlje.

Dosadašnja Vlada je pala prošle nedjelje zbog korupcionaškog skandala.

Rukovodstva opozicione Reformske stranke Kaje Kalas (43) i Partije centra dosadašnjeg premijera Jurija Ratasa glasala su danas za formiranje koalicione vlade. Prema dogovoru, obje stranke će imati po sedam ministarstava u vladi sa 15 članova, računajući premijerku Kalas.

Kaja Kalas je kćerka jednog od osnivača Reformske stranke Sima Kalasa, advokata i bivšeg poslanika Evropskog parlamenta.

Reformska i Partija centra navele su u zajedničkom saopćenju da će formirati vladu koja će nastaviti efikasno da rješava krizu izazvanu pandemijom koronavirusa, zadržati usmjerenost Estonije na budućnost i razviti sve oblasti i regione u zemlji, prenosi Beta.

Predsednica Estonije Kersti Kaljulaid trebalo bi da imenuje novu Vladu u narednih nekoliko dana.

Poslije nedavnog pada Vlade, Kaljulaid je mandat za sastav nove dodijelila Kaji Kalas jer je njena protržišna Reformska stranka osvojila najviše glasova na parlamentarnim izborima u martu 2019. godine, 28,9 posto. Na drugom mjestu je bila Partija centra sa 23,1 posto glasova.

Međutim, Kalas poslije izbora nije uspjela da sastavi vladu, koju su oformile tri stranke na čelu s Partijom centra dosadašnjeg premijera Jurija Ratasa.

Uz Ratasovu Partiju centra, u Vladi su bile i nacionalističko-populistička Estonska konzervativna narodna stranka i konzervativna stranka Otadžbina.

Ratas je podnio ostavku 13. januara zbog skandala u kojem se našao visoki funkcioner njegove Partije centra, osumnjičen da je primio privatnu donaciju za stranku u zamjenu za uslugu u vezi s građevinskim projektom u blizini luke u Tallinnu.

Iako će njegova stranka biti i u novoj Vladi, Ratas, premijer od 2016. godine, neće biti njen dio.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo