14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

08.02.2021 / 12:12 Obrazovanje - 44. godišnjica

Zlomušica: Oko 25.000 studenata diplomiralo na mostarskom Univerzitetu

Zlomušica: Oko 25.000 studenata diplomiralo na mostarskom Univerzitetu
Foto: FENA - Vijesti.ba

Polaganjem cvijeća na spomen bistu Džemala Bijedića u ponedjeljak je u Mostaru počelo obilježavanje 44. godišnjice osnivanja mostarskog Univerziteta "Džemal Bijedić".

Po riječima rektora Univerziteta Elvira Zlomušice, to je četvrti osnovani univerzitet u BiH i osamnaesti u bivšoj Jugoslaviji.

- Osnovan je s jasnom namjerom zbog edukacije i profilacije kadrova na ovom području Hercegovine i šire kako bi se dao jedan doprinos okruženju i privredi. Mislim da je za 44 godine negdje preko 25 hiljada studenata koji nose diplomu s ovog univerziteta i teško je zamisliti kako bi ovo sve izgledalo bez tih ljudi - kazao je rektor.

Naglasio je kako se Univerzitet "Džemal Bijedić" vrlo dobro i brzo snašao i u vrijeme pandemije te da je bio primjer i drugim visokoškolskim ustanovama.

- Prošle godine smo krenuli s nastavom 1. oktobra, sedam dana ranije nego druge visokoškolske ustanove u BiH i to nam je  pomoglo da ranije završimo semestar. Održali smo dva ispitna roka i negdje početkom drugog semestra došlo je do lockdowna uslijed covida-19. Mislim da smo veoma brzo, za desetak dana, odgovorili tim izazovima i prešli na online nastavu, a pomoglo nam je iskustvo nekih studijskih programa na univerzitetu. Uz koordinaciju i dogovore sa studentima, nastavnicima i tehničkom službom donosili smo sve odluke na vrijeme i mislim da smo bili primjer drugim visokoškolskim ustanovama - kazao je Zlomušica.

U tim uslovima, kako je dodao, s prioritetom online nastave na svim godinama osim na drugoj godini mastera, 5. oktobra počela je i ova godina, za koju kaže, da su je također kvalitetno započeli.

- Na Univerzitetu imamo nešto manje od 5 hiljada studenata. Prošlu godinu imamo oko 24,5 procenata više novoupisanih studenata na Univerzitet "Džemal Bijedić" u Mostaru, dakle studenata na prvoj godini prvog ciklusa i prvoj godini drugog ciklusa, što je u zadnjih pet godina najviše upisanih studenata na ovaj univerzitet - potvrdio je rektor Zlomušića.

Kako je dodao, najveći interes vlada za Fakultet informacijskih tehnologija i te kapacitete su povećali u odnosu na prošlu i pretprošlu godinu.

Prorektor za nastavu Asim Peco istakao je kako protekle godine za Univerzitet "Džemal Bijedić" nisu bile nimalo lake, ali da se ipak postiglo mnogo toga.

- Krenuli smo od ništa i evo danas smo došli u situaciju kad imamo vrlo respektabilnu infrastrukturu i bilježimo svake godine u zadnjih pet godina rast broja novoupisanih studenata i na prvi i na drugi ciklus. Dakako, kako i svaka institucija u bh. društvu imamo i određenih poteškoća ali vjerujem da uz svesrdno zalaganje i društvene zajednice ali i svih nas koji smo na Univerzitetu možemo doći u situaciji kad ćemo ponuditi još veći kvalitet i raznovrsnost, ono što mladi čovjek od nas traži, i biti još konkurentniji na tržištu rada, bilo da je riječ o bh. ili inostranom - poručio je Peco.

U sklopu programa obilježavanja, koji će trajati naredne dvije sedmice, bit će prezentirane publikacije u izdanju Univerziteta 2020. godine, održat će se svečana sjednica Senata te će najboljim studentima biti uručene rektorove nagrade.

Osim toga, bit će upriličena promocija i dodjela diploma fakulteta i univerzitetskih studija, promocija doktora znanosti te prezentacije studentskih projekata Fakulteta informacijskih tehnologija, kao i međunarodnih i znanstveno-istraživačkih projekata.





(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo