3°C
Mostar 7°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 5°C
Bihać 5°C
Powered by Dark Sky

21.02.2021 / 20:00 Politika - Osvrt

Nepravedni CIK: Predali Mostar, prodali Srebrenicu

Nepravedni CIK: Predali Mostar, prodali Srebrenicu
Željko Bakalar / Vijesti.ba
Koliko je odluka da se bojkotuju izbori u Srebrenici mudra i pametna, i da li je uopće, dalo bi se pričati na dugo i na široko. Svako ima svoje argumente, razloge i dileme - za i protiv.

Oko jednog dileme ipak nema. Centralna izborna komisija BiH uradila je sve što je u njenoj moći da doprinese odluci o bojkotu. Naime, CIK je odlučio da neće biti ponovljeno glasanje poštom, odnosno da neće poništiti te glasove, te time definitivno zapečatio sudbinu probosanskih snaga i njihovog kandidata Alije Tabakovića.

Brojni dokazi kršenja izbornih pravila na glasačkim biralištima izvan zemlje nisu bili dovoljni CIK-u da poništi te glasove. Uz to, CIK nije uvažio oko hiljadu glasova koji su u Srebrenicu došli poštom kasno, iako za to nisu krivi glasači.

Glasači nisu bili krivi ni u Mostaru. Ali su ipak kažnjeni. Kaznila ih je Centralna izborna komisija odlukom da se neće ponovo prebrojavati sva biračka mjesta, iako su brutalne kriminalne aktivnosti uočene nakon 14 ponovo prebrojanih izbornih mjesta. Na tih 14 se i stalo, a u Mostaru ih je bilo još oko stotinjak. Danas je svima jasno da neki vijećnici ne bi niti sjedili u Gradskom vijeću Mostara da su sva mjesta ponovo prebrojana. Krivične prijave protiv kradljivaca su podnesene, ali od prijava više niko ne očekuje ništa. Nakon što su pokrali glasove, naredne četiri godine će javni novac i resurse.

CIK im je pomogao oprati sve osim obraza, ako ga ovi uopšte imaju.  Zato se može sa žalosti konstatovati, CIK kojeg su najavljivali kao novi kvalitet, definitivno mora odstupiti skupa sa njihovim domaćim i stranim mentorima.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo