8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

22.02.2021 / 21:46 Muzika i Film - Rediteljice Jasmile Žbanić

Quo vadis, Aida najbolji film na festivalu u Valensiji

Quo vadis, Aida najbolji film na festivalu u Valensiji
Bh. kandidat za Oskara, film “Kuda ideš, Aida”  (Quo vadis, Aida) bh. rediteljice Jasmile Žbanić, dobio je dva priznanja na sinoć završenom Međunarodnom festivalu filma i ljudskih prava u Valensiji.

Film o genocidu u Srebrenici proglašen je najboljim, a dobio je i nagradu za najbolji scenarij. Priznanja je umjesto rediteljice Žbanić preuzela Esma Kučukalić.

Organizatori festivala navode da umjetnošću i kulturom žele doprijeti do srca i umova ljudi i podići svijest o ljudskim pravima, prenosi BHRT.

Quo Vadis, Aida?“ je film o genocidu u Srebrenici i prvi igrani film na ovu temu. Jasmila Žbanić je napisala scenarij i režirala film, a u glavnim ulogama su Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović i Boris Isaković.

Svjetska premijera filma “Quo Vadis, Aida?” održana je na 77. Venecija film festivalu, najstarijem i jednom od najznačajnijih filmskih festivala u svijetu. Nakon Venecijanskog festivala prikazan je i u službenom programu 45. Toronto film festivala, najvećeg sjevernoameričkog filmskog festivala.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo