3°C
Mostar 7°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 5°C
Bihać 5°C
Powered by Dark Sky

23.02.2021 / 20:00 BiH - Bivši logoraš za Vijesti.ba

Nakon poruka mržnje iz Srbije: Beograd je sam postao 'dijagnoza'

Nakon poruka mržnje iz Srbije: Beograd je sam postao 'dijagnoza'
Foto: Vijesti.ba

Film “Dara iz Jasenovca” i prije prikazivanja izazvao je žestoke reakcije u javnosti na prostoru bivše Jugoslavije, ali i šire. 

Nakon što je film prikazan na RTS-u, te nakon prvih gostovanja režisera filma Milorada Gage Antonijevića u srbijanskim medijima, postalo je sasvim jasno da je jedini cilj filma propaganda u cilju opravdanja zločina počinjenih tokom devedesetih godina.

Antonijević je gostujući u programu na Happy TV, kod pročetničkog voditelja Milomira Marića između ostalog govorio i o logorima u Bosni i Hercegovini, a logoraša Fikreta Alića je nazvao oboljelim od tuberkuloze.  Milomir Marić je kazao kako je “od izbijanja rata u Bosni i otkrivanja logora u okolini Prijedora cjelokupna svjetska propaganda htjela da dokaže ‘pojavili su se nacisti novog doba”, na što je Antonijević kazao “tako je”.

“To je onaj sa tuberkulozom što je kao mršav”, kazao je Antonijević misleći na Fikreta Alića. Podsjećamo, Alić je preživio koncentracione logore “Keraterm” i “Trnopolje”, a njegova fotografija na naslovnoj strani američkog magazina “Time” u ljeto 1992. godine obišla je cijeli svijet.

Jedan od preživjelih logoraša iz logora Omarska Satko Mujagić kazao je za Vijesti.ba kako je dužnost i novinara i jednog režisera koji pravi film o logoru, da se pobrine da poznaje činjenice kad priča o ratnim zločinima.

“Laži ovakvog tipa dovode do razdora, podjela, mržnje i konflikata. Umjesto da nešto naučimo iz te prošlosti ona postaje povod za nova trvenja. I kako sad očekivati od bilo kog Bošnjaka ili Hrvata, a pogotovo logoraša da pogleda Daru iz Jasenovca kad režiser tog filma ismijava najpoznatijeg logoraša u svijetu, Fikreta Alića? Jednom riječju: sramotno!”, kaže Mujagić.

On dodaje kako se Marić i Antonijević nisu udostojili svih ovih godina ni da saznaju ime “onog mršavog”, ali znaju da je “imao tuberkulozu i bio u sabirnom centru otvorenog tipa, i vodan poslije po cirkusima…”.

“Marić je hodajuće smeće od novinara, to se znalo, i tu nema puno pomoći, ali Antonijević ovim vrijeđa ne samo logoraše Trnopolja, Keraterma i Omarske, i porodice ubijenih po tim logorima, nego i sve mrtve Jasenovca”, smatra naš sagovornik.

Mujagić ističe kako su izjave Marića i Antonijevića izrečene u emsiji za povratiti, a nakon desetine presuda za logore po Prijedoru 1992. godine, svih filmova, knjiga, od kojih i ona o tom “mršavom” Fikretu Aliću, Beograd kao da je glavni grad Sjeverne Koreje u koji vijesti izvana ne dopiru.

“Kad god pomisliš nema niže, negatori pokažu da ima. Nego, dr. Antonijević, Jesam li i ja imao tuberkulozu i vodan po cirkusima? Jel’ može i meni jedna dijagnoza, tako na daljinski, iz Beograda? Beograd je izgleda, malo po malo sam postao “dijagnoza”, zaključio je Satko Mujagić, nekadašnji logoraš iz Omarske.Moralni sunovrat

- Savez logoraša u Bosni i Hercegovini, kao krovna organizacija logoraša sa područja države Bosne i Hercegovine želi da ponovi, po ko zna koji put, da nikada više nema potrebe za priznavanjem genocida i nedjela koja su se dešavala na području naše države u periodu agresije 1992-1995. od ireleventnih pojedinaca i institucija - navodi Savez logoraša u saopćenju za javnost.

Istovremeno, ističe kako je istina koja je konačnim presudama Međunarodnog  krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju u Haagu, nedvojbeno utvrđena, a prije svega i genocidna namjera, "koja je, osim Srebrenice sigurno postojala i na području o kojem govori spomenuta dvojka - području Prijedora, nema više potrebe da bude dokazivana".

- Sam kontekst i način na koji navedena dvojka u emisiji govori o ovim dešavanjima, najviše govori o moralnom sunovratu i vizijama njih samih, karakteru te televizije i državi koja nije spremna, a najvjerovatnije nikada i neće biti spremna, priznati ono što je učinila, a što je cijelom civiliziranom svijetu očigledno na bazi relevantnih, nepristrasnih činjenica, koje su i takve, samo jedan mali dio ukupne istine, koju su logoraši podnosili, a evo i danas podnose za svoju državu Bosnu i Hercegovinu - navodi se u reagiranju.

Potvrde ovoga, svakodnevno su prisutne u Savezu logoraša u BiH i, kako iz ove ove asocijacije poručuju, dolaze iz cijelog svijeta, "a žeđ i potreba za pravom istinom posljednjih mjeseci je dolazila i iz Italije, u čemu smo svakako dali svoj doprinos, a odnosila se upravo na područje prijedorske regije".

(Vijesti.ba)

Izdvajamo