9°C
Mostar 12°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C
Powered by Dark Sky

25.02.2021 / 09:47 Svijet - Sporna granica

Indija i Pakistan dogovorili prekid vatre u Kašmiru

Indija i Pakistan dogovorili prekid vatre u Kašmiru
Ilustracija

Indijska i pakistanska vojska saopćile su u četvrtak da su se usaglasile u vezi prestanka pucanja duž svoje sporne granice u Kašmiru, gdje je takva pucnjava česta posljednjih mjeseci kada se ubiju ili osakate ljudi koji žive na tom području.

- U interesu postizanja uzajamno korisnog i održivog mira duž granica, složili smo se rješavati međusobna ključna pitanja i zabrinutosti koje imaju tendenciju remetiti mir i dovesti do nasilja - navodi se u zajedničkoj izjavi, pozivajući se na šefove vojnih operacija dvije zemlje.

Nuklearno naoružani susjedi potpisali su sporazum o prekidu vatre duž Linije kontrole (LoC) - de facto granice u regiji Kašmir - 2003. godine, ali primirje se krši posljednjih godina, podsjeća Reuters.

Zvaničnik u New Delhiju rekao je da je prekid dijelom usmjeren na ublažavanje teške situacije za civile koji žive duž granice, a koji se redovno žrtve unakrsne vatre.

- Oprezno smo optimistični da će nivo nasilja i napetosti duž LoC-a opasti - rekao je zvaničnik, odbivši da bude imenovan zbog osjetljivosti pitanja.

Ali Indija neće olakšati raspoređivanje duž LoC-a čiji je cilj zaustaviti infiltraciju ili protupobunjeničke operacije u dolini Kašmira, rekao je zvaničnik.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo