2°C
Mostar 7°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 5°C
Bihać 4°C
Powered by Dark Sky

25.02.2021 / 11:29 Politika - Denis Bećirović

Svijet hoće da pregovara sa jednom državnom adresom, a ne sa 13 ministarstava

Svijet hoće da pregovara sa jednom državnom adresom, a ne sa 13 ministarstava
Foto: Vijesti.ba

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović ukazao je još jednom na nužnost formiranja državnog Ministarstva zdravstva.

"U augustu 2020. godine predložio sam dva zakona (Prijedlog zakona o dopuni Zakona o Vijeću ministara Bosne i Hercegovine i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave Bosne i Hercegovine) s ciljem formiranja Ministarstva zdravstva BiH. Nakon toga, javno sam na sjednici upozorio delegate u Domu naroda PSBiH da se posljedice neusvajanja ovih zakona mogu prelomiti "preko leđa" građana Bosne i Hercegovine.

Nažalost, moje upozorenje se obistinilo. Jedino građani naše države nemaju vakcine čime su direktno ugroženi životi velikog broja ljudi u našoj državi. Zato, još jednom, javno pozivam Vijeće ministara BiH da po hitnom postupku krene u proces formiranja Ministarstva zdravstva BiH. Državi Bosni i Hercegovini je potrebno jedno ministarstvo zdravstva, a ne postojećih trinaest (13) skupih i nepovezanih ministarstava.

Svijet hoće da pregovara sa jednom državnom adresom a ne sa 13 ministarstava. Više je nego jasno da se zdravstveni sistem u Bosni i Hercegovini nalazi u lošem stanju. Neefikasan sistem, komplikovane procedure, zastarjela oprema, neuslovne bolničke sobe, dugovanja zdravstvenih ustanova, niske plate i masovan odlazak medicinskih radnika, samo su neki od brojnih problema zdravstvenog sistema u Bosni i Hercegovini.

Korona kriza i afera u vezi nabavke vakcina je dodatno razotkrila brojne slabosti zdravstvenog sistema u Bosni i Hercegovini. Vrijeme je da se prekine praksa opstruiranja formiranja Ministarstva zdravstva BiH", poručio je Bećirović.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo