10°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

25.02.2021 / 11:33 BiH - Sud BiH

Potvrđena optužnica u predmetu Radomir Nedić i drugi za ratne zločine

Potvrđena optužnica u predmetu Radomir Nedić i drugi za ratne zločine
Foto: Arhiv

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je, dana 11. 2. 2021. godine, optužnicu koja optužene Radomira Nedića i Ratka Đurkovića tereti da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti...

... iz člana 172. stav 1. tačka h) u vezi s tačkom a) i d) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH) i u vezi s krivičnim djelom ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav 1. tačka f) i krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. tačka a), sve u vezi s članom 180. stav 2. KZ BiH.

U optužnici se navodi da su optuženi Radomir Nedić i Ratko Đurković, u periodu od početka aprila 1992. godine do kraja oktobra 1992. godine u okviru širokog i sistematičnog napada vojnih, policijskih i paravojnih snaga Republike Srpske usmjerenog protiv civilnog stanovništva na području općine Ugljevik, znajući za taj napad i da njihove radnje čine dio napada, učestvovali u progonu bošnjačkog civilnog stanovništva na nacionalnoj i vjerskoj osnovi u vezi s ubistvom i prisilnim preseljenjem stanovništva, protupravnim, samovoljnim, vojnim potrebama neopravdanim uništavanjem imovine i kršili pravila prema ratnim zarobljenicima u vezi s ubistvima. Optužnica tereti optužene što su: i to optuženi Radomir Nedić, u svojstvu de jure i de facto komandanta Prve majevičke brigade VRS, i optuženi Ratko Đurković, u svojstvu de jure i de facto komandanta Prvog bataljona Prve majevičke brigade VRS, kao nadređene osobe propustili da poduzmu neophodne i razumne mjere da neposredni učinioci krivičnih djela, koja se optuženima stavljaju na teret, budu kažnjeni.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo