2°C
Mostar 7°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 5°C
Bihać 4°C
Powered by Dark Sky

25.02.2021 / 15:16 KORONAVIRUS - Covid-19

Sastanak u Predsjedništvu: BiH tuži Covax, spremni za prijem vakcine

Sastanak u Predsjedništvu: BiH tuži Covax, spremni za prijem vakcine
Foto: FENA
U Sarajevu je okončan sastanak članova Predsjedništva BiH Milorada Dodika, Šefika Džaferovića i Željka Komšića s predsjedavajućim Vijeća ministara Zoranom Tegeltijom i entitetskim premijera Fadilom Novalićem i Radovanom Viškovićem.

Između ostalog, razgovarano je o nabavci vakcina protiv koronavirusa.

Dodik: BiH će tužiti COVAX

U obraćanju medijima nakon sastanka, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će naša zemlja tužiti COVAX ukoliko taj mehanizam probije rok za isporuku vakcina BiH.

- BiH je poduzela sve da dođe do nabavke vakcina putem COVAX-a gdje je naručeno i gotovo stopostotno plaćeno gotovo milion i 240.000 doza vakcina - rekao je Dodik.

U tom pogledu, kako je naveo, predviđeno je da vakcine budu isporučene u prvom kvartalu ove godine.

- Druge zemlje te vakcine već dobijaju i BiH s pravom zahtijeva da COVAX, koji su formirale UN počne isporučivati i nama te vakcine - dodaje Dodik.

Današnji sastanak ocijenio je veoma uspješnim, te da je na njemu dogovoreno i da se na sve načine pokušaju nabaviti vakcine. Bit će pregovarano, kako je naveo, sa svim proizvođačima, te dodao da će u RS-u tokom vikenda doći 20.000 ruskih vakcina.

Komšić: Tehnički smo spremni za vakcine

Član Predsjedništva Željko Komšić kaže da bismo vakcine putem COVAX mehanizma trebali dobiti do kraja marta.

- U septembru, kad je potpisivan taj ugovor, taj rok je bio prihvatljiv. Sutra je sastanak vezano za COVAX-ovo pismo i za zahtjeve koje je COVAX naveo u tom pismu koji ne stoje - ističe Komšić.

Prema njegovim riječima, sve trojica premijera (Tegeltija, Novalić i Višković) rekla su da smo mi potpuno tehnički spremni da prihvatimo naručene vakcine.

- Očigledno te vakcine na tržištu mogu postići višu cijenu nego što je to u ugovoru sa BiH i to se već radi. Po svijetu hodaju razni mešetari sa torbom punom novca i kupuju te vakcine. Mi pretpostavljamo da je to stvarni razlog jer ne stoji ono što je navedeno u pismu - potcrtava Komšić.

Ističe da će biti prihvaćena ponuda predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o donaciji 5.000 doza vakcina, te da je stav da prvo treba vakcinisati medicinske radnike koji rade s oboljelima, plus starije osobe u staračkim domovima.

- To je 5.000 doza ali svejedno hvala predsjedniku Vučiću i Srbiji na toj ponuđenoj pomoći. To će ići preko države i onda će se to proslijediti na Federaciju - dodaje Komšić.

Džaferović: Iznevjerio nas je COVAX

Medijima se obratio i Šefik Džaferović, koji je pojasnio da državno Predsjedništvo nema nikakve operativne nadležnosti za nabavku vakcina.

Ocijenio je neodrživim stanje u kojem BiH, a posebno Federacija BiH, i dalje nisu dobili vakcine. Kako kaže, Vijeće ministara BiH uradilo je sve u tom pogledu, ali nas je iznevjerio COVAX.

Džaferović ističe kako je njegova pretpostavka da su unutar tog mehanizma vjerovatno nastali neki drugačiji načini kupovine pa i same raspodjele vakcina jer njihova cijena na svjetskom tržištu raste.

- Na scenu su stupili neki drugi načini kupovine i raspodjele vakcina, koje su vezane i za same cijene. BiH je dogovorila 10,55 dolara po jednoj vakcini, a komercijalno se prodaju i do 50 dolara po dozi - govori Džaferović.

Smatra kako je tu sav problem, jer oni koji su brži i imaju više sredstava nabavljaju vakcine po znatno većim cijenama od spomenute.

Naša zemlja, poručuje, mora da nabavi vakcine, i tu nema dileme.

- Ne možemo više da trpimo, čekamo i odlažemo vakcinaciju - dodao je Džaferović.(Vijesti.ba)

Izdvajamo