8°C
Mostar 12°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 4°C
Powered by Dark Sky

25.02.2021 / 16:18 Svijet - Erevan

Veliki protest u Armeniji nakon što je premijer optužio vojsku za pokušaj puča

Veliki protest u Armeniji nakon što je premijer optužio vojsku za pokušaj puča
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Hiljade Armenaca izašlo je na ulice Erevana u četvrtak nakon što je premijer Nikol Pašinjan optužio vojsku za pokušaj puča. Rusija, armenski saveznik s vojnom bazom u toj zemlji, objavila je da je zabrinuta zbog napetosti u bivšoj sovjetskoj republici i pozvala na smirenje situacije u skladu s ustavom.

Pašinjan (45) suočen je s pozivima na ostavku zbog, tvrde kritičari, pogubnog postupanja u krvavom šestosemičnom sukobu azerbajdžanskih i armenskih snaga prošle godine. On je pod pritiskom oporbe otkako je Azerbajdžan porazio Armeniju u ratu za pokrajinu Nagorno Karabah koji je završio sporazumom o prekidu neprijateljstva 10. novembra i kojim je Azerbajdžan dobio velike dijelove teritorija u toj planinskoj zoni Kavkaza oko koje se dvije zemlje spore desetljećima.

Pašinjan je bivši novinar koji je došao na vlast u mirnoj revoluciji u maju 2018. i odbija odstupiti unatoč prrotestima oporbe. Rekao je da preuzima odgovornost za ono što se dogodilo, ali sada treba osigurati sigurnost zemlje.

U četvrtak ga je i armenska vojska pozvala da odstupi.

“Neučinkovito vodstvo trenutačnih vlasti i ozbiljne pogreške u vanjskoj politici dovele su zemlju na rub kolapsa”, priopćila je vojska.

Vojska je osudila smjenu pomoćnika generala Gaspariana i opisala taj potez “neodgovornim, neutemeljenim i štetnim za državu”.

Dvojica bivših predsjednika Robert Kočarjan i Serž Sarksjan pozvali su Armence da daju svoju podršku vojsci. Ne zna se još je li vojska spremna upotrijebiti silu i tako podržati svoj poziv za ostavkom Pašinjana. Pašinjan je pozvao svoje pristaše da se okupe u središtu prijestolnice Erevan. Obratio se naciji putem prijenosa uživo na Facebooku.

“Već smo prolili dovoljno krvi”

“Sad je najvažnije zadržati vlast u rukama ljudi jer smatram da je ovo što se događa vojni udar”, rekao je Pašinjan.

Tada se pojavio sa svojom suprugom, sinom i kćeri ispred zgrade vlade gdje se okupilo nekoliko hiljada njegovih pristaša. Poručio je da je ključno izbjegavati sukobe unatoč rastućim napetostima.

“Nemamo neprijatelje u Armeniji. Imamo samo braću i sestre”, dodao je premijer.

Nekoliko hiljada oporbenih pristaša organiziralo je protivnički protest na drugoj lokaciji u prijestolnici. Gomila je skandirala i pljeskala kad je borbeni avion preletio iznad njih, objavila je ruska novinska agencija RIA.

Arajik Harutjunjan, predsjednik enklave Nagorno Karabah, ponudio se za posrednika između Pašinjana i glavnog stožera.

“Već smo prolili dovoljno krvi. Vrijeme je da prevladamo krize i krenemo dalje”, rekao je.

Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov rekao je armenskom kolegi u telefonskom razgovoru da Moskva krizu smatra unutarnjim pitanjem Armenije, ali se nada da će se ono riješiti mirnim putem, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.
(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo