°C
Mostar 20°C
Tuzla °C
Banja Luka °C
Bihać 21°C

25.02.2021 / 21:55 KORONAVIRUS - Koronavirus

CureVac očekuje odobrenje cjepiva od EU do početka juna

CureVac očekuje odobrenje cjepiva od EU do početka juna

Njemački proizvođač cjepiva CureVac očekuje da Europska unija odobri njegovo cjepivo protiv covida-19 do kraja maja ili početkom juna, izjavio je danas izvršni direktor Franz-Werner Haas na saslušanju u Europskom parlamentu.

Ključni klinički podaci bit će dostupni sredinom aprila, rekao je Haas.

Na istom saslušanju, koje se bavilo problemima opskrbe, AstraZeneca je ponovila svoj cilj, osigurati Europskoj uniji 40 miliona doza cjepiva do kraja marta.

Izvršni direktor AstraZenece Pascal Soriot rekao je da je razočaran zbog spore proizvodnje cjepiva na nekim europskim lokacijama, ali i da tvrtka čini sve što je moguće da bi ispunila svoje obveze isporuke.

"Lekcije se uče svaki dan", rekao je Soriot dodajući kako je "uvjeren da će se u drugom tromjesečju povećati količina proizvodnje".

Odbori za zdravstvo i industriju Europskog parlamenta pozvali su na saslušanje direktore glavnih proizvođača cjepiva s kojima EU ima ugovore o opskrbi.

Soriot se suočio i s pitanjima zbog neočekivane nestašice opskrbe.

Krajem januara AstraZeneca je neočekivano rekla da bi EU mogla opskrbiti samo s 31 milionom doza cjepiva u prvom tromjesečju umjesto 80 miliona koliko je prvotno obećano.

Tvrtka je kasnije blago povećala opskrbu na 40 miliona doza do kraja marta.



(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo