12°C
Mostar 15°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

25.02.2021 / 22:29 KORONAVIRUS - Koronavirus

Izrael zaustavio isporuku viška vakcina prijateljskim zemljama

Izrael zaustavio isporuku viška vakcina prijateljskim zemljama

Vrhovni izraelski tužilac Avichai Mandelblit je saopštio da su sve isporuke vakcina protiv COVID-19 prijateljskim zemljama zaustavljene i da on ispituje legalnost plana premijera Benjamina Netanyahua da pošalje dio vakcina stranim državama.

Mandelblit je rekao da ga je izraelski nacionalni bezbjednosni savjet obavijestio o zaustavljanju isporuka dok se čeka rezultat ispitivanja legalnosti, javili su izraelski mediji.

Ministar odbrane Izraela Benny Gantz pozvao je ranije danas da se odmah zaustavi plan izraelskog premijera o isporuci viška vakcina grupi prijateljskih zemalja, prenio je AP.

Netanyahuov plan je pokazao kako vakcina, u vreme globalne nestašice, može postati preimućstvo koje se koristi za diplomatsku dobit.

U isto vrijeme podstakao je pitanja zašto Izrael pomaže udaljenim zemljama u Africi i Južnoj Americi u vrijeme kada se na susjednim palestinskim teritorijama vodi borba da se nabave vakcine.

U pismu Netanyahuu Gantz je naveo da su zalihe vakcina imovina države i kritikovao ga što je o planu podjele odlučivao sam, te doveo u pitanje tvrdnju da stvarno ima viška kada Izraelci nisu potpuno vakcinisani.

Ministar odbrane je dodao da to nije prvi put da se „značajne odbrambene i diplomatske odluke donose iza leđa relevantnih tijela“, ocijenivši da bi se tako mogla nanijeti šteta nacionalnoj bezbijednosti, spoljnim odnosima i vladavini zakona.

Netanyahu, koji nastoji da ponovo postane premijer poslije izbora 23. marta, vjeruje da će tome doprinijeti uspješna kampanja vakcinacije u kojoj je skoro polovina od 9,3 miliona ljudi primilo prvu dozu za manje od dva mjeseca.

Gantz je pozvao takozvani bezbjednosni kabinet da razmotri plan o podjeli vakcina i vrhovnog tužioca da istraži slučaj, ali je jedan avion sa vakcinama već sletio u Honduras.

Premijer Izraela je u srijedu rekao da ta zemlja ima stotine hiljada viška vakcina i da je on lično odlučio da podjeli malu količinu sa nekoliko prijateljskih zemalja, koje nije imenovao.

Rekao je samo da je to uglavnom simbolična zahvalnost , „u zamjenu za stvari koje smo već primili“.

Netanyahuov kabinet nije saopštio gdje bi se isporučile vakcine, ali je jedna izraelska TV stanica navela da su na listi zemlje koje su podržale stav Izraela o suverenitetu nad Jerusalimom, uključujući Honduras, Gvatemalu i Republiku Češku, kao i afričke zemlje čiji se odnosi sa jevrejskom državom poboljšavaju – Čad, Mauritanija, Uganda i Kenija.(Vijesti.ba / Beta)

Izdvajamo