3°C
Mostar 7°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

28.02.2021 / 12:03 BiH - Predsjednik SDA

Izetbegović: Ideju o slobodnoj BiH nisu poljuljali ni najteži izazovi

Izetbegović: Ideju o slobodnoj BiH nisu poljuljali ni najteži izazovi
Foto: Vijesti.ba

U protekle tri decenije Bosna i Hercegovina je prešla dug i težak put, a najvažniji korak na tom putu je 1. mart 1992. godine dan kada su se građani prije 29 godina opredijelili da žive u suverenoj i nezavisnoj Bosni i Hercegovini, državi ravnopravnih građana i...

...naroda, napisao je u čestitki predsjednik Stranke demokratska akcije (SDA) Bakir Izetbegović.

Podsjetio je da je gotovo dvije trećine Bosanaca i Hercegovaca različitih narodnosti i vjeroispovijesti su izlaskom na historijski referendum 1992. godine odabrali slobodu i nezavisnost, i pokazali vjeru u ideju Bosne i Hercegovine koju nisu poljuljali ni najteži izazovi koji su uslijedili.

- Oni najbolji i najhrabriji među nama su dali svoje živote za odbranu te ideje, za odbranu slobode i civilizacijskih vrijednosti na kojima počiva savremeni svijet. Zbog toga se svakoga dana, a naročito 1. marta, trebamo sjetiti onih koji su svoje živote utkali u temelje BiH - navodi Izetbegović u čestitki.

Kaže kako zbog njih, ali i zbog sadašnjih i svih budućih generacija imamo obavezu da nastavimo borbu započetu 1. marta 1992. godine. Moramo graditi budućnost Bosne i Hercegovine kao suverene, stabilne i prosperitetne države, članice Evropske unije i NATO saveza.

- U to ime, svim građanima Bosne i Hercegovine u zemlji i dijaspori upućujem srdačne čestitke povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine - napisao je Izetbegović.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo