12°C
Mostar 14°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

28.02.2021 / 15:16 BiH - Doboj-Istok

Direktorici koja je kaznila učenike zbog proslave Dana državnosti BiH na bilbordu čestitali 1. mart

Direktorici koja je kaznila učenike zbog proslave Dana državnosti BiH na bilbordu čestitali 1. mart

Na dva mjesta u Doboj-Istoku, pored magistralnog puta Tuzla Doboj, jučer su nepoznate osobe postavile dva bilborda na kojima piše „Mevlida, sretan ti 1.mart - Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine“.

Pretpostavlja se da su bilborde postavili roditelji djece Osnovne škole „Petar Kočić“ iz Sjenine Rijeke i Sjenine, dva bošnjačka povratnička naselja, koji su ogorčeni na direktoricu ove škole Mevlidu Dervišefendić iz Gračanice.

Naime, prije mjesec i više, direktorica Dervišefendić potpisala je odluku o kažnjavanju učenika bošnjačke nacionalnosti smanjenjem ocjene iz vladanja, jer su imali po pet neopravdanih časova, koje su napravii 25. novembra kada su sa svojim roditeljima obilježavali Dan državnosti BiH.

Nakon što su roditelji saznali za to i pozvani da potpišu rješenje, u ova dva sela digla se velika bura zbog diskriminacije nad djecom, a društvene mreže su se usijale od korisnika koji su direktoricu Bošnjakinju osuđivali i tražili njenu smjenu,prenosi Avaz

Smjena direktorice, koja je kažnjavanje učenika pravdala time što u zakonu bh. entiteta RS piše drugačije, tražili su članovi Vijeća roditelja na dva održana protestna skupa. U međuvremenu reagiralo je i Ministarstvo obrazovanja i nauke RS, pa je kaženjnim učenicima vladanje vraćeno na primjerno.

- Mi stati na ovome nećemo. Tražimo smjenu direktorice Mevlide Dervišefendić, koja ni sa kime ne želi da sarađuje, kažnjava našu djecu što su proslavila dan svoje države. Ona je potpuno izgubila naše povjerenje. Zna li Mevlida da je BiH i njezina država.

Ne znamo ko je napisao i postavio bilborde, ali znamo da sutra, 1.marta - Dana nezavisnosti naše nam drage BiH, naša djeca neće ići na nastavu. Mi ćemo u Sjenini i Sjenini Rijeci sa djecom pripremiti i izvesti program posvećen Danu nezavisnosti, otići ćemo i pred školu, neka svi vide da se mi ne stidimo svoje zemlje i njene nezavisnosti, već se njome ponosimo - izjavila je za portal "Dnevnog avaza" Aida Mujakić, predsjednica Vijeća roditelja u OŠ „Petar Kočić“ u Sjenini Rijeci (RS).



(Vijesti.ba)

Izdvajamo