2°C
Mostar 7°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 5°C
Bihać 4°C
Powered by Dark Sky

28.02.2021 / 15:51 Regija - Ministarstvo spoljnih poslova

Kosovo: Rusija pokušava da spriječi dijalog

Kosovo: Rusija pokušava da spriječi dijalog

Ministarstvo spoljnih poslova u Vladi Kosova na dužnosti ocjenjuje da Rusija pokušava da spriječi postizanje sporazuma između Prištine i Beograda uz ocjenu da posljednje poruke zvanične Moskve protiv Kosova "nisu iznenađenje".

Ovo saopštenje sa Kosova stiže nakon što je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na Twitter nalogu 26. februara napisala da je "destruktivan svaki pokušaj da se ubrza takozvana normalizacija odnosa između Beograda i Prištine i određivanje rokova".

"Važno je koordinisati izvodljiv plan, koji bi takođe prihvatila javnost", napisala je Zaharova uz fotografiju na kojoj piše "Kosovo je Srbija".

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova poručuje da Rusija pokušava da naruši mir u regionu i nametne svoj uticaj.

"Rusija ima za cilj da potkopa uticaj Zapada", navodi se u saopštenju za medije.

Dodaje se da Kosovo ima širok konsenzus kada je u pitanju dijalog sa Srbijom "koji bi trebao da bude okončan međusobnim priznanjem".

Dijalog između Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa uz posredovanje Evropske unije započeo je 2011. godine na tehničkom nivou da bi već 2012. otpočeo i politički dijalog.

Posljednja runda dijaloga na političkom nivou održana je u septembru 2020. godine, a prema najavama iz EU, ovaj proces će biti nastavljen kada Kosovo izabere novu Vladu nakon prijevremenih parlamentarnih izbora 14. februara.(Vijesti.ba / RSE)

Izdvajamo