14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

28.02.2021 / 21:56 KORONAVIRUS - Glavni američki epidemiolog

Odobrene vakcine su dobre, treba se vakcinisati bilo kojom

Odobrene vakcine su dobre, treba se vakcinisati bilo kojom
Anthony Fauci / Vijesti.ba
Anthony Fauci, glavni američki stručnjak za zarazne bolesti, rekao je u nedjelju da bi se vakcinisao tek odobrenom vakcinom protiv covida-19 koju je proizveo Johnson & Johnson (J&J) te je pozvao Amerikance da se vakcinišu bilo kojom od tri odobrene vakcine.

"Sve tri su stvarno dobre, a ljudi bi trebali uzeti onu koja im bude najdostupnija. Ako ste negdje i imate J&J, a to je vakcina koja je trenutno dostupna, ja bih je uzeo", rekao je Fauci u NBC-jevoj emisiji "Meet the Press."

Američka vlada odobrila je u subotu jednodoznu vakcinu protiv covida-19 proizvođača Johnson & Johnson, čime je ta vakcina postala treće dostupna uz vakcine Pfizer/BioNTecha i Moderne. Obje ove vakcine zahtijevaju dvije doze, prenosi Hina.

Pošiljke J&J vakcina u centre za vakcinisanje trebale bi krenuti u nedjelju ili ponedjeljak.

I Pfizerova i Modernina vakcina pokazuju veće stope učinkovitosti u testiranjima u kojima su korištene dvije doze, za razliku od jedne doze J&J vakcine. Međutim, direktna usporedba je teška jer su ispitivanja imala različite ciljeve, a J&J vakcina je proizvedena dok su u optjecaju već bili zarazniji sojevi virusa.

"Sada imate tri visoko učinkovite vakcine, zasigurno. Nema sumnje u to", rekao je Fauci.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo