14°C
Mostar 16°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 20°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

01.03.2021 / 13:16 KORONAVIRUS - Nana Akufo-Ado

Predsjednik Gane prvi primio vakcinu nabavljenu preko COVAX-a

Predsjednik Gane prvi primio vakcinu nabavljenu preko COVAX-a
Foto: Vijesti.ba

Predsjednik Gane Nana Akufo-Ado postao je prva osoba na svijetu koja je primila vakcinu protiv COVID-19 kroz COVAX program, čiji je cilj da siromašnim zemljama obezbijedi pristup vakcinama, prenosi Beta.

Predsjednik Gane, čija je zemlja prva na svijetu u srijedu dobila prvu isporuku vakcina kroz COVAX, primio je danas vakcinu Astrazenece što je nacionalna televizija uživo prenosila.

"Važno je da dam primjer i pokažem da je ova vakcina bezbjedna tako što ću biti prva osoba koja će je primiti kako bi svi u Gani osjetili korist vakcinisanja", rekao je Akufo-Ado (76).

Cilj sistema COVAX jeste da ove godine obezbijedi vakcine protiv koronavirusa za 20 posto stanovnika u gotovo 200 zemalja i teritorija koje u njemu učestvuju, ali on obuhvata i mehanizam finansiranja koji omogućava pristup vakcinama za 92 ekonomije sa niskim i srednjim prihodima.

COVAX je zaključio ugovore sa proizvođačima o kupovini dvije milijarde doza u 2021. godini uz mogućnost kupovine još milijardu doza.

U Gani je registrovano 84.023 slučaja korona virusa i 607 umrlih. Gana planira da do kraja godine vakciniše 20 od 30 miliona stanovnika.

I zemlje Zapadnog Balkana očekuju isporuku vakcina kroz COVAX sistem ali još uvijek nije poznato kada bi prve vakcine mogle da stignu.

(Vijesti.ba/RSE)

Izdvajamo