3°C
Mostar 7°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

01.03.2021 / 13:23 KORONAVIRUS - Ukidaju mnoge mjere

Italijanski otok Sardinija ušao u "bijelu zonu"

Italijanski otok Sardinija ušao u "bijelu zonu"
Foto: Arhiv
Dok se novi slučajevi zaraze COVID-19 povećavaju na sjeveru Italije, otok Sardinija na jugu zemlje stekao je dugo priželjkivani status "bijele zone", omogućavajući objedovanje u restoranima i kafićima, ...

... kao i ponovno otvaranje teretana, kino dvorana i pozorišta nakon višemjesečnog lockdowna.

Ranije ove godine, italijanska vlada dodala je status "bijele zone" svom sistemu restrikcija za preduzeća i škole, a oznaka "crvene zone" nosila je najstrože mjere, prenio je Associated Press.

Počevši od ponedjeljka, regija Sardinija, s incidencijom manjom od 50 slučajeva na 100.000 stanovnika, imat će najviše sloboda nakon što je drugi val zaraze koronavirusom prošle jeseni prisilio vladu da pooštri restrikcije širom zemlje.

Izvještaj Ministarstva zdravstva koji pokriva treću sedmicu februara pokazuje da je incidencija u cijeloj državi bila 145 slučajeva na 100.000 stanovnika, a nekoliko regija imalo je daleko veću incidenciju.

Mediteranski otok Sardinija popularno je odredište za odmor. Prošlog ljeta je prenatrpanost u diskotekama i noćnim klubovima bila razlog naglog porasta broja zaraženih u Italiji.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo